Carburanţii au înregistrat în luna septembrie printre cele mai mari scumpiri, după reintroducerea accizei, având efect major asupra ratei inflaţiei, la 1,8% în septembrie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Supra-acciza la carburanţi fusese eliminată de Guvern la începutul acestui an, astfel că, faţă de finele anului 2016, preţul combustibililor a înregistrat, în primele luni ale anului, o diminuare cu 3,6%.

În schimb, după reintroducerea primei părţi din acciză, de 16 bani, de la 15 septembrie, combustibilii s-au scumpit cu 2,19%, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor. Prin urmare, şi preţurile alimentelor au crescut în septembrie, faţă de septembrie 2016, cu 2,74%.

Cele mai mari scumpiri                                      

Potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în septembrie cel mai mult s-au scumpit produsele agroalimentare de bază, precum legumele şi conservele de legume (+5,1%), ouăle (+4,1%), untul (+2%) şi fasolea boabe (+1,1%). Şi carburanţii se regăsesc printre principalele scumpiri din septembrie, majorarea fiind de +2,19%, influenţată în mare parte de reintroducerea accizei, la jumătatea lunii. În schimb, în perioada decembrie 2016 – septembrie 2017, cel mai mult s-au scumpit citricele şi fructele meridionale (+22,8%), biletele de avion (+21,3%), fructele şi conservele din fructe (+10%), untul (+6,7%) şi carnea de porc (4,6%). Printre cele mai mari scumpiri se regăsesc de asemenea energia electrică (+4,9%), datorată calendarului de liberalizare a preţului care a adus anul acesta mai multe majorări de preţ, dar şi apa/canal/salubritate (+3,5%) şi gazele şi încălzirea centrală (+3,4%), tot datorită liberalizării preţului la gaze naturale.

Cele mai mari ieftiniri

În schimb, preţurile au scăzut cel mai mult în septembrie faţă de august la cartofi (-8%), ţinând cont că în anumite judeţe se înregistrează în acest an producţii record. Scăderi au mai fost înregistrate şi la biletele de avion şi la fructele proaspete (-1,5%), dar şi la citrice şi alte fructe meridionale (-0,3%) şi zahăr (-0,2%). Faţă de finalul anului trecut, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate la abonamentele radio, televiziune (-16,5%), ca urmare a eliminării taxei radio-tv, începând cu 1 februarie, la cartofi (-15,4%) şi la biletele CFR (-6,6%), ţinând cont că tot de la începutul anului studenţii nu mai plătesc pentru a călători cu operatorul feroviar naţional.
(Jurnal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here