În fiecare an, credincioșii musulmani petrec cea de-a noua lună din calendarul islamic în post și rugăciune. După încheierea postului, musulmanii din întreaga lume celebrează Ramadan Bairamul, numit și Eid al-Fitr. Luna de Ramadan a fost marcată, însă, anul acesta, de ciocnirile violente din Egipt, protestele din Tunisia, luptele din Siria și o amenințare teroristă internațională care ar avea la bază un complot al-Qaeda.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 100 de mii de persoane au fost ucise, în conflictul din Siria, declanșat în martie 2011. Sărbătoarea sfântă a musulmanilor a fost un prilej pentru ca palestinienii să-și reafirme dorința de independență.  În Egipt, deși este sărbătoare, atmosfera rămâne extrem de tensionată. Susținătorii fostului președinte Mohamed Morsi spun că nu vor renunța la proteste, chiar dacă vor fi uciși de forțele de ordine.
În Bangladesh, Bairamul a provocat cozi interminabile la feriboturile cu care miiile de oameni au încercat să ajungă acasă. Și indonezienii, dar și malaezienii au luat cu asalt moscheile, pentru a celebra cea mai importantă sărbătoare a Islamului. Credincioșii musulmani au mers  apoi la cimitire, pentru a-și cinsti morții. Ultimele zile din perioada de Ramadan au fost marcate de o alertă internațională privind posibilitatea unor atentate teroriste comise de al-Qaeda. Din acest motiv, Statele Unite, dar și mai multe țări europene au închis ambasadele și consulatele lor din 22 de state din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here