Aşa cum anunţam în ediţia anterioară a „Jurnalului giurgiuvean”, Marian Măroiu, proaspăt consilier independent în Consiliul local Giurgiu a răspuns, în exclusivitate, câtorva întrebări adresate de publicaţia noastră.

Reporter: – De un deceniu şi jumătate, membru al PSD. Cum aţi perceput această perioadă?

Marian Măroiu: – În primul rând, este perioada în care am învăţat politica, m-am maturizat ca om politic, sub îndrumarea mentorului meu, Marin Cristea. Am început de jos, am fost preşedinte al organizaţiei de tineret, am lipit şi afişe. În 2004, am preluat organizaţia municipală, alături de care am ajuns să am rezultate din ce în ce mai bune la alegeri, iar rezultatele au fost obţinute nu din birou, ci ca urmare a mersului prin tot judeţul, prin oraş, am bătut fiecare străduţă din oraşul ăsta. Cu tristeţe remarc însă faptul că politicieni alături de care am plecat la drum acum 12 ani s-au împuţinat. E adevărat, avem nevoie şi de infuzie de tineri, dar calitatea lasă, de multe ori, de dorit. Acum, din păcate, nu mai există acea scară a valorilor, prezentă în perioada Ion Iliescu – Adrian Năstase (cei doi cărora le datorez prezenţa mea în PSD). Din 2004 am constatat o diminuare a calităţii politicienilor, majoritatea sunt profitori. Nu neg faptul că sunt şi persoane de calitate în politică, mai ales în cea giurgiuveană, dar, din păcate, aceste piese de bază ale politicii sunt din ce în ce mai puţine.

R – Fără a vă transforma într-un „bârfitor”, puteţi face o comparaţie a celor trei perioade din politica social-democrată giurgiuveană: Cristea, Bădălău, Popescu?

M.M. – Cea mai bună perioadă a fost, categoric, cea de până în 2004. Odată cu pierderea alegerilor de către Adrian Năsatase, partidul a suferit o cădere, accentuată de alegerea ca preşedinte a lui Mircea Geoană. A urmat o perioadă cu multe încercări în PSD, în care foarte multe non-valori au promovat, dovadă fiind şi cele două mandate pe care PSD trebuie să le suporte în opoziţie. La nivel local, pe primul loc în materie de realizări trec, fără niciun fel de ezitare, perioada Marin Cristea, urmată de perioada Niculae Bădălău, în care partidul a început să piardă din primari, în primul rând din pricina faptului că eram în opoziţie, dar şi din cauza fostului preşedinte de Consiliu Judeţean, Victor Boiangiu, care nu a sprijinit în niciun fel comunităţile conduse de social-democraţi. După 2008, dezastrul este în toi, nu a mai existat un lider care să coaguleze forţele din partid, şi a mai fost şi acea infuzie majoră de „personalităţi” de la Bucureşti, care nu au nicio legătură cu acest judeţ, care nu cunosc modul de a gândi al giurgiuvenilor şi care vor duce la căderea PSD-ului în Giurgiu, mai rău decât este acum.

R – O bună bucată de timp, judeţul Giurgiu a fost considerat „judeţ roşu”. Între timp, opţiunea electoratului s-a schimbat. Ce a determinat această schimbare de opinie?

M.M. – Nu pot spune că vina ar aparţine, în totalitate, cetăţenilor, ci mai ales perioadei de opoziţie care face ca mulţi primari să se reorienteze. Primarul e ales pe patru ani, pentru a dirigui treburile comunităţii, iar dacă primarul respectiv nu are bani nici măcar pentru salarii… Noi, ca partid, am pierdut, în momentul în care primarii noştri nu au mai fost băgaţi în seamă!

R – Oficial, excluderea din PSD a fost votul din consiliu referitor la modernizarea pieţii. Neoficial, însă, zvonurile sunt altele…

M.M. – Pretextul se ştie. Noi suntem votaţi de comunitate pentru a-i reprezenta interesele. Nu reprezentăm, în consiliu, interesele de partid. Doar că unii din PSD au interese în Piaţa Centrală, aşa că nu le pica tocmai bine modernizarea acesteia. Cât despre excluderea mea, eu nu am primit niciun document, nu am fost chemat să fiu ascultat inclusiv de Comisia de Arbitraj, dar totuşi mă abţin să afirm ceva legat de oficialitatea sau chiar de veridicitatea adresei ajunse la Primărie…

R – Aţi candidat la Primărie, aţi obţinut un scor bun, la fel şi în celelelalte alegeri. Ce se va întâmpla cu voturile acestea, odată cu plecarea din PSD a lui Marian Măroiu?

M.M. – Nu e lipsă de modestie, dar la Giurgiu s-a ajuns ca organizaţia municipală să se identifice cu Marian Măroiu. În anii în care m-am format ca lider, oamenii m-au simţit aproape de ei, le-am ascultat problemele, multe dintre ele le-am comentat, am demonstrat că îmi pasă. Nu ştiu, sincer, ce se va întâmpla, dar cred că acele voturi vor merge către formaţiunea politică în care mă voi înregimenta, pentru că am un electorat fidel al meu.

R – Unde se va regăsi Marian Măroiu după perioada de gândire?

M.M. – E clar că acum sunt în perioada de tatonare, oferte sunt, nu dau speranţe nimănui, dar cu timpul, voi analiza şi voi opta pentru cea mai bună ofertă.

R – Cum ar arăta o alianţă Marian Măroiu – Lucian Iliescu?

M.M. – Ar arăta ca o victorie, cu litere mari. Ar fi vorba despre o echipă solidă, care merge doar la victorie, şi care merită acest lucru. Aplicând, amândoi, legea compromisului în politică, sunt sigur că am reuşi lucruri frumoase împreună, în primul rând pentru binele municipiului Giurgiu.

R – Cum este afectată imaginea PSD la nivel local de gestul pe care l-au făcut foştii, de acum, colegi de partid?

M.M. – Nu le aduce nimic bun modul în care se comportă atât faţă de un lider de organizaţie, cât şi faţă de un consilier local. Atitudinea lor este neinspirată, şi e evident că ceea ce se întâmplă are o cauză: în acest partid nu mai există repere de comportament, nu mai au cei tineri de la cine să înveţe, având impresia că, odată intraţi în politică, ştiu tot. Doar că viaţa le va demonstra că au greşit.

R – Mai există PSD la Giurgiu?

M.M. – PSD există la Giurgiu, doar că se aplică zicala că „omul sfinţeşte locul”. Iar colegii mei uită că nimeni nu e de neînlocuit, dar depinde cum şi când faci înlocuirea iar timpul va demonstra că o asemenea atitudine, ca cea din rândul organizaţiei, nu este benefică pentru nimeni! Îmi avertizez colegii din PSD că, de la venirea lui, Adrian Popescu nu a făcut altceva decât să strice ce s-a făcut bun în organizaţia Giurgiu în ani de muncă. Acest copil nu va fi în stare să conducă organizaţia fără oameni cu experienţă, pentru că nu ştie mai nimic despre giurgiuveni!

R – După plecarea din PSD, cine va prelua conducerea organizaţiei municipale?

M.M. – Nu ştiu, probabil că Nicolae Barbu, pentru că el şi-a dorit cel mai tare acest lucru. De altfel, pot spune că persoanele care m-au vrut afară din PSD sunt persoane frustrate, care nu au fost prinse în conducerea organizaţiei, iar principalii vinovaţi îi consider a fi, în continuare, Marian Vanghelie şi Adrian Popescu. Dar, nu-i nimic, orice şut în fund e un pas înainte!

R – În sufletul lui, Marian Măroiu rămâne un social-democrat, indiferent de formaţiunea politică la care va merge?

M.M. – Categoric, da! Sunt social-democrat, prin felul meu de a fi, pentru că îmi pasă de cei care au probleme, şi nu pot rămâne indiferent la nevoile oamenilor. Întotdeauna voi milita pentru interesul masei largi de cetăţeni!

a consemnat, D.C.