ramai-cu-gura-cascata-parintii-escaladeaza-zidurile-unei-scoli-ca-sa-le-dea-fituici-elevilor-video-incredibil-18502775

FOTO: Copiatul la examene în şcoli este o problemă veche și  în India, Iată ce fac părinții în timpul unui examen, conform The Washington Post. Zeci de părinţi au fost filmați în timp ce escaladau zidurile unei școli din estul regiunii Bihar, pentru a le da fiţuici elevilor de clasa a X-a, chiar în timpul unui test. 

Imaginile cu părinţi și prieteni care se cațără pe ziduri, în stilul Spiderman, sub privirile poliţiştilor chemaţi să asigure ordinea, au făcut înconjurul lumii. Se întâmplă la o școală din India, stat în care mulți elevi abandonează şcoala pentru că nu reuşesc să treacă testele standardizate din clasele a X-a şi a XII-a. Un studiu realizat recent arată că doar 48% din elevii de clasa a V-a pot citi un text din manualele de clasa a     II-a! 

Probabil inspirat din drama elevilor indieni, dar și a elevilor  români căzuți pe capete la examenele din ultimii ani, unul dintre deputații PNL a propus desființarea examenelor naționale care au loc la sfârșitul fiecărui an școlar, el referindu-se, în primul rând, la Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Inedita propunere  a fost făcută de Radu Zlati. Acesta consideră  că examenele ar trebui desființare până la aprobarea noii Legi a Educației, dar nu mai devreme de anul școlar de 2017-2018”, transmitedigi24.ro.

Având în vedere (după cum am arătat în declarațiile de presă anterioare) că, după opinia mea, actualul sistem de evaluare la sfârșitul unui ciclu școlar din învățământul preuniversitar nu evaluează în mod pertinent cunoștințele și mai ales priceperile și deprinderile elevilor absolvenți, propun Ministerului Educației, Parlamentului României, societății civile, cadrelor didactice, părinților și elevilor o măsură radicală dar, consider eu, necesară – și anume desființarea examenelor naționale la sfârșit de ciclu școlar (clasa a VIII-a, respectiv clasa a XII-a). Ca urmare a acestei măsuri, absolvenții de clasa a VIII-a vor intra în următorul ciclu școlar pe baza mediilor din clasele V-VIII și a altor criterii care vor fi stabilite de către MECȘ și de către instituțiile școlare care organizează examene de admitere în învățământul liceal sau profesional; iar absolvenții de liceu vor urma cursurile învățământului universitar pe baza criteriilor stabilite de către Universități, pe baza autonomiei universitare, a scris Radu Zlati pe blogul personal.

Deputatul PNL își dorește să reintroducă examenele după aprobarea noii Legi a Educației Naționale.Nu știm unde suntem și deci nu vom ști nici încotro ne îndreptăm – sau dacă facem pașii cei buni în sensul progresului învățământului românesc-, dacă nu avem sau nu vom avea un sistem de evaluare adecvat. În acest sens, propunerea radicală pe care o lansez poate fi considerată un prim pas,  a conchis Zlati.

Consider ca cea mai pertinentă propunerea ar fi desființarea  clasei politice care prin abuzurile comise, nestiinta, nepotismul, populismul ieftin au distrus sistemul de învațamânt  prin reforme abracadabrante,   creând generații prost pregătite care nu se regăsesc pe piața muncii devenind masă electorală și marionete politice . (Jurnal)