Anul 2013 ar putea aduce zile grele pentru bolnavii din ţară, respectiv cei ai judeţului Giurgiu.  În afara unor schimbări care deocamdată sunt la stadii teoretice, fiind proiecte de lege, altele se vor petrece concret chiar de la începutul acestui an.

Conform Ordinului Ministrului doar  pentru un număr limitat de  paturi  se asigură finanţarea din fonduri publice. Asta înseamnă că în 2013 unii bolnavi ar putea avea probleme la internarea în spital. Oamenii se întreabă dacă, în continuare, atunci când ajung pe un pat de spital vor avea parte de aceleaşi dotări minime, fiind nevoiţi să-şi cumpere singuri medicaţia, bugetele spitalelor fiind reduse simţitor la acest capitol. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu,  a mai declarat că „vom avea tarif pe caz ponderat, modificat în funcţie de clasificarea spitalului.” Sunt destule voci din sistemul medical care susţin însă că tarifele pe „caz ponderat” la spitalele de gradul I, sunt în prezent  chiar mai mici decât la spitalele de gradul IV!

Reprezentanţii Spitalului judeţean de Urgenţă Giurgiu spun că unitatea a obţinut gradul III de competenţă, şi că pentru obţinerea acestui grad Spitalul a fost nevoit

să-şi completeze planul de conformitate cu un CT (computer tomograf) şi prin asimilarea ca secţii ale spitalului a celor două spitale din judeţ, cel de la Singureni (boli infecţioase) şi Vadul Lat (de boli psihice) ca secţie externă a Spitalului. Din cele 524 de paturi ale Spitalului Giurgiu doar 514 sunt în prezent funcţionale, un  număr de 10 fiind suspendate temporar. De precizat că în anul 2012 în contract cu CAS Giurgiu au fost doar 414 paturi, cele mai multe fiind alocate secţiilor de interne (70), chirurgie (70), neurologie (65), cardiologie (45), restul fiind împărţite pe celelalte secţii. Deşi în anul 2011 Spitalul Giurgiu, conform unui OMS (1577/2011),  a avut chiar 663 de paturi, anul trecut judeţul nostru se afla în coada clasamentului pe ţară cu doar 4 paturi şi ceva la mia de locuitori. Un loc deloc onorant pe care Giurgiu se pare că-l va ocupa în continuare şi anul acesta, la acest capitol.

Referitor la medicii ce urmează a presta servicii medicale la nivelul Spitalului judeţean Giurgiu, fiind cunoscut faptul că de mai mulţi ani această unitate se confruntă cu un mare deficit de medici şi medici specialişti, am fost asiguraţi că în prezent un număr de 62 de rezidenţi  (de la anul 1 la anul 5) se pregătesc să asigure foarte curând servicii medicale pacienţilor internaţi aici. Până în 2014 am fost asiguraţi că Spitalul va beneficia de 4 medici ATI, 2 radiologi care se vor alătura altor 4 ce vor fi angajaţi pe specialităţile cele mai deficitare de până acum.

JGR