capusa2Una dintre problemele de sănătate ce îi afectează tot mai mult pe giurgiuveni, și nu numai, în perioada sezonului cald, o reprezintă bolile grave generate de mușcăturile de CĂPUȘE.

În legătură cu frecvența numărului persoanelor mușcate de căpușe, doctor Irina Andreescu, medic specialist de boli infecțioase din cadrul Spitalului de Urgență Giurgiu  ne-a precizat că se confruntă zilnic cu astfel de probleme. Înregistrăm cel puțin trei-patru cazuri pe zi, adăugând faptul că aceste insecte reprezintă o mare problemă, pentru că sunt aduse din mediul  vegetativ din afara municipiului, iar odată ajunse în oraș, nu mai pot fi ținute sub control.

Dr. Irina Andreescu,  ne mai spunea că sezonul cald reprezintă perioada propice în care apar și se dezvoltă căpușele, acestea fiind foarte periculoase pentru om, mai ales pentru persoanele care lucrează în aer liber sau petrec mult timp în natură, datorită posibilității de a transmite anumite boli grave, cum ar fi boala Lyme sau diferite forme de meningită. După mușcatura unei căpuse, a continuat doctor Irina Andreescu, oamenii pot dezvolta oricare dintre următoarele simptome care pot fi provocate de agenții patogeni ce se transmit în timpul mușcăturii: febră, amorțeală, erupții cutanate, stare de slăbiciune, inflamarea articulațiilor, palpitații, greață sau vărsături.

În privința tratamentului, doctor Irina Andreescu a explicat că extragerea corespunzătoare a căpușelor de pe corpul uman se face numai de către un medic, acesta fiind singurul în măsură să prescrie și tratamentul adecvat.

Întrebată despre cum se pot preveni mușcăturile de căpușe, doctor Irina Andreescu a replicat: Se pot administra anumite substanțe, numite ”repelente”, care se găsesc în farmacii sub formă de creme sau spray-uri, însă prețul lor este destul de ridicat și nu pot fi utilizate zi de zi de către cei care desfășoară activități în aer liber.

Ce faceți pentru a evita mușcăturile 

Pentru a reduce probabilitatea de a fi muscat de o căpușă trebuie sa purtati îmbrăcăminte corespunzătoare atunci când iesiti în pădure, la iarba verde sau în parcuri. Este ideal să purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, tricouri cu mâneca lungă, pantaloni lungi, părul strâns și acoperit. Ce trebuie să știți este că tuturor căpușelor nu le plac mirosurile, de uleiuri esentiale. Acestea  pot fi un remediu excelent pentru îndepărtarea lor.

Care sunt uleiuri esențiale care te scapă de căpușe

 Uleiul de lavanda. Uleiul esential de lavanda poate fi folosit ca repelent atat pentru oameni cat si pentru animale. Cand facem excursii in natura, sau mergem la iarba verde, ne putem proteja impotriva muscaturilor de capuse purtand o incaltaminte inchisa, in care am pus o discheta cu cateva picaturi de lavanda. Putem purta aceste dischete in buzunar sau in rucsac, iar daca mergem cu cortul putem pune 5-8 picaturi in sacul de dormit sau pe patura. Aroma de lavanda va goni nu numai capusele, dar si puricii sau tantarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adaugat in apa de baie. Lavanda poate fi folosita cu succes si pentru protejarea cainilor sau pisicilor. Astfel, un amestec de 10-12 picături de ulei esential de lavandă în 30 ml de ulei de vegetal, aplicat cu peria pe blana animalului nu numai că o lasă lucioasa si moale, dar îl și protejează de căpuse, purici, păduchi, muște sau diverși acarieni.

Uleiul esențial de geranium,Uleiul esențial de geranium este cel mai des folosit la îndepărtarea căpușelor, dar și al puricilor.

Uleiul esențial de eucalipt.Uleiul esențial de eucalipt nu doar îndepartează căpușele, dar le și omoară. Atenție! Eucaliptul poate provoca reacții alergiceUleiul esențial de cedrul este cel mai bun la uciderea căpușelor larvare.

CUM SĂ-ȚI PREPARI SINGUR SPRAY ÎMPOTRIVA CĂPUȘELOR

Cu ajutorul uleiurilor esentiale, vă puteti prepara singuri un spray împotriva căpușelor pe care îl puteți pulveriza pe piele, haine și încălțăminte. Nu pulverizați însă pe pe față! Într-o sticlă de 100 ml, cu bușon tip spray, puneți 20 ml de vodcă, peste care adăugati următoarele uleiuri esențiale: 15 picături geranium; 20 picături cedru; 10 picături de eucalypt. Completați cu apă și agitați bine înainte de utilizare.