Joi 27 noiembrie, la judecata de apoi a alegerilor prezidențiale a PSD, Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie au fost excluşi.  Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore. În timp ce Mircea Geaoană a rămas ca lovit de tren,  „A fost o execuţie”, Vanghelie l-a acuzat  pe victor Ponta spunând  că excluderea lor a fost plănuită de o săptămână de Liviu Dragnea şi de Victor Ponta. Împotriva excluderii celor trei au fost doar Ion Iliescu şi Cătălin Ivan. „Cei trei colegi nu aveau acelaşi proiect cu noi!”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă organizată imediat după terminarea şedinţei.

„Eu, în continuare, vreau să fac un apel către toţi colegii noştri şi cei care sunt aici să trecem peste acest moment delicat, toată lumea e nervoasă, toată lumea e înfierbântată. A fost o discuţie lungă, utilă, cu privire la stabilirea unui calendar. În finalul întâlnirii, Ponta a făcut propunerea de excluderi pentru un număr de colegi, inclusiv pentru mine, dar, după o discuţie lungă şi contradictorie, opinia generală a fost cea legată de suspendarea acestor trei colegi ai noştri până la Congres. Nu vreau să fac comentarii la cald pentru că mai rău punem ulei pe foc”, a declarat Mircea Geoană, la ieşirea de la şedinţa PSD.

„Am ieşit din sală pentru că mi-a fost greaţă! O chestie foarte amestecată, foarte complicată şi foarte penibilă. Nu a fost nimic, a fost o execuţie, cu motivaţia că am dat declaraţii, că sunt pe lângă Mircea Geoană, că Şova e în greţuri cu domnul Dragnea. Nişte prostii”, a spus la rândul său Marian Vanghelie. Totodată, acesta i-a acuzat pe Victor Ponta şi pe Liviu Dragnea că au pierdut alegerile. „Argumentele lor sunt că ei trebuie să rămână la partid, că sunt foarte buni. Pe mine nu mă mai interesează, în acest moment, niciun plan cu PSD-ul. Acest rezultat s-a încercat să se aranjeze de o săptămână. Ponta, cât a fost în Dubai, l-a lăsat pe Dragnea să se ocupe de partid ca să facă jocul ăsta manipulatoriu. Domnul Ponta spune că nu poate să conducă partidul, cât suntem noi aici. Partidul ăsta nu e partidul muţilor! Suntem nebuni? Am pierdut alegerile şi nu ne dăm seama că nu ne mai putem prezenta cu acelaşi candidat peste 5 ani şi cu Dragnea, şef de campanie? Le spune Iohannis: ‘Măi, băieţi, măi, iarăşi aţi venit?’ Ce să facă echipa asta? E pierdută!”, a acuzat Marian Vanghelie.
Întrebat dacă intenţionează să-şi facă partid, Marian Vanghelie  a replicat: „Voi ce credeţi?” În schimb, Robert Negoiţă deși fusese vocal cu câteva zile în urmă cerând ieșirea de la guvernare , nu a vrut să facă declaraţii presei. „Dar de ce vă aşteptaţi să se dea declaraţii acum… nu sunt purtător de cuvânt. Când voi fi purtător de cuvânt… După ce vor ieşi purtătorii de cuvânt, vă voi spune şi eu cum stau lucrurile. Cred că o anumită vină avem cu toţii”, a explicat Negoiţă.

Dan Șova a fost scurt și concis: „Îmi iau un timp de reflexie să-mi dau seama de ce s-a luat această decizie. Argumentele sunt că am încălcat un principiu de bază, acela al unităţii partidului. Îmi asum greşeala făcută, este o decizie corectă a partidului. Nu mă alătur altui partid”. Întrebat dacă a fost taxat pentru eşecul la alegeri, acesta a replicat: „Am fost taxat pentru ceea ce s-a întâmplat după data de 16 noiembrie.”

Geoană și Vanghelie, la o a doua sancțiune majoră

De precizat că Mircea Geoană și Marian Vanghelie nu se află la prima mare sancțiune din PSD. Geoană a mai fost suspendat șase luni din partid, în 2010. Vanghelie a fost la rândul său suspendat în 2004 din partid, fiind nevoit să candideze independent la Primăria sectorului 5, alegeri pe care le-a câștigat.

Comentând toate aceste lucruri Sebastian Ghiță, prietenul premierului Victor Ponta a declarat că probabil partidul va trebui să scape de Ion Iliescu cel datorită cui românii asociază PSD cu comuniștii.

 

(Jurnal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.