lumina_sfanta_de_la_ierusalim_patriarhul_30401700Patriarhia a emis zilele trecute un set de reguli pentru toate bisericile pentru Slujba de Paște. Decizia este ca slujba de Înviere să se desfășoare în afara lăcașurilor de lemn, iar slujbele în cele acoperite de schele, să  fie complet interzise!

Inspectorii ISU au început deja să verifice, cu două săptămâni înainte de sărbătoarea de Înviere,  dacă bisericile au stingătoare, ieșiri de urgenta marcate sau planuri în caz de incendiu. În plus, preoții au primit instrucțiuni speciale ca să știe cum sa procedeze dacă apare focul.

Bogdan Teleanu, reprezentantul Patriarhiei Romane: „Să înlăture orice obstacol, cum ar fi de exemplu covoarele și în majoritatea bisericilor aceste covoare sunt scoase, ușile bisericii să fie deschise”. Din biserici nu trebuie să lipsească nici stingătoarele si nici planul de evacuare. De asemenea, preoții au fost instruiți cum să acționeze în caz de dezastru.

Preotii îi sfătuiește pe credincioși ca în caz de incendiu să păstreze rânduiala din biserica, astfel încât doar bărbații să iasă prin altar, iar femeile să folosească ușa principală. Există, însă, și biserici în cazul cărora slujba de înviere va fi complet interzisă. Patriarhia recomandă evitarea desfășurării slujbelor în biserici aflate în renovare și interzice slujbele în lăcașurile acoperite de schele.

Patriarhia îi roagă pe cei care vor participa la Sfânta Liturghie să nu parcheze lângă biserici și să nu blocheze porțile, pentru ca pompierii să poată interveni. Iar după terminarea Slujbei de Înviere, toți preoții trebuie să se asigure ca nicio lumânare nu va rămâne aprinsa în biserică. 

(Jurnal)