dscf9671Un sobor de peste 20 de preoţi au oficiat la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, din Giurgiu, Sfânta Liturghie, cu ocazia zilei de Bobotează.

Aproximativ 2.000 de sticle cu agheasmă au fost pregătite pentru credincioşi, acestea epuizându-se în câteva ore.

Slujba de miercuri, 6 ianuarie, a înregistrat şi un moment neplăcut, unuia dintre cei prezenţi, făcându-i-se rău, drept pentru care a fost transportat la Spitalul judeţean cu ajutorul unei Ambulanţe.

În jurul orei 12.30, conform tradiţiei, a urmat o procesiune către canalul Sfântul Gheorghe, procesiune condusă de PreaSfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Alături de preoţi şi de studenţi ai Seminarului teologic, au participat şi o serie de reprezentanţi ai autorităţilor locale, printre care primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu sau vicepreşedintele Consiliului judeţean Tudorel Ţone, precum şi aproximativ 500 de “curioşi”.

Tindeche – tânărul care a scos, din apa rece ca gheaţa, crucea de Bobotează

Gheorghe Tindeche, un tânăr în vârstă de 21 de ani aflat în serviciul militar voluntar, este cel care a reuşit să scoată în acest an crucea de lemn aruncată în apele Dunării de Episcopul de Giurgiu, Prea Sfinţitul Ambrozie, cu ocazia sărbătorii de Bobotează. „Aseară m-am hotărât că voi sări în apă în acest an după cruce şi încă de atunci am fost convins că eu voi reuşi să ajung primul la ea indiferent câţi participanţi ar fi fost. Nu am mai participat la astfel de evenimente până acum. Am făcut-o în primul rând pentru mine şi pentru a le demonstra prietenilor mei că pot face faţă unei asemenea provocări”, a declarat miercuri, 6 ianuarie, Gheorghe Tindeche. Pentru a scoate crucea de lemn din apele Dunării în canalul Sfântul Gheorghe situat la marginea municipiului Giurgiu au participat în acest an patru tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 34 de ani. Niciunul numai participase la un astfel de concurs de Bobotează, dar au declarat că au mai înotat iarna în apele Dunării.

Ei au sărit în apă de pe puntea unei şalupe, iar crucea de lemn a fost aruncată în apă de Episcopul de Giurgiu, Prea Sfinţitul Ambrozie, care a oficiat şi Sfânta Liturghie însoţit de un sobor de preoţi chiar pe malul apei. Înainte de a arunca în apă crucea de lemn, episcopul a pomenit numele de botez al tuturor participanţilor la întrecere pentru ca toţi să fie protejaţi în această încercare. La vechea tradiţie de Bobotează au asistat, de pe Podul Bizetz, aproximativ o mie de locuitori ai municipiului. La final, câştigătorul a primit din partea Episcopului, Biblia şi Sfânta Scriptură dar şi un premiu în bani de 1000 RON. Şi primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, prezent la acest eveniment, a oferit un premiu în bani câştigătorului, dar şi celorlalţi trei tineri care au avut curajul de a se arunca în apele îngheţate ale Dunării. Tradiţia de Bobotează s-a desfăşurat la Giurgiu pe o temperatură atmosferică de minus un grad Celsius şi la o temperatură a apei de trei grade Celsius.

Episcopul Giurgiului a botezat… şapte cai

Un număr de şapte tineri călare pe cai au asistat, miercuri, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează de la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din municipiul Giurgiu şi la obiceiul salvării crucii de lemn din apele Dunării pentru ca, la final, să primească botezul cailor de la Episcopul de Giurgiu, Prea Sfinţitul Ambrozie. Tinerii din municipiul Giurgiu care încă mai au cai şi îi folosesc la muncile câmpului au sosit călare încă de la primele ore ale dimineţii în curtea Catedralei Adormirea Maicii Domnului din centrul municipiului Giurgiu pentru a asculta Sfânta Liturghie.

Caii au fost împodobiţi cu ciucuri coloraţi şi zurgălăi, cu frâie şi şei din piele, iar unii dintre călăreţi au purtat pe tot parcursul zilei cămăşi populare, veste din piele şi pălării. „Ştiu că acesta este un obicei din bătrâni şi m-am hotărât să îmi aduc calul la slujba de Bobotează pentru că am auzit că aşa ai noroc şi sănătate tot anul”, a declarat Emil Z., în vârstă de 29 de ani din Giurgiu. Fetele nemăritate au fost încântate să privească mai ales spre caii albi, pentru că tradiţia spune că dacă o fată de măritat vede de Bobotează un cal alb se mărită în acel an, altele au încercat să fure şi chiar au reuşit să ia câte un fir de busuioc din mâna preotului pentru a-l pune sub pernă în această noapte şi a-l visa pe cel cu care le este ursit să se căsătorească.

Călăreţii şi-au continuat deplasarea pe cai pe străzile oraşului printre maşini şi pietoni pentru a ajunge şi la canalul Sfântul Gheorghe, de la marginea oraşului unde au asistat şi la obiceiul salvării crucii de lemn din apele Dunării. La final, atât călăreţii cât şi caii au fost botezaţi de preoţi, iar tinerii au plecat bucuroşi către case sperând că, în acest an, animalele lor nu se vor îmbolnăvi. După-amiază a început să plouă la Giurgiu, iar bătrânii spun că acesta este un semn că va fi un an mai greu.

AGERPRES pentru Jurnal giurgiuvean şi

Bogdan VLADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.