Intrarea Royal Emirates Group pe piaţa spaniolă nu este decât ultimul exemplu al implicării tot mai mari a arabilor în fotbalul european. Susţinuţi de averile de sute de milioane de euro sau chiar de miliarde, aceştia văd intrarea în sportul-rege ca principală metodă de câştigare a notorietăţii. Numărul lor a început să crească, iar invazia cuprinde în primul rînd marile campionate.

de curând echipa spaniolă Getafe a încăput pe mâna arabilor după ce preşedintele Angel Torres, căruia i s-a promis că va rămîne încă 3 ani în funcţie, a acceptat oferta de 90 de milioane de euro primită de la Royal Emirates Group din Dubai, condus de şeicul Butti bin Suhail Al Maktoum. „Vom scăpa de datorii şi vom întări lotul. Vrem ca în doi ani să evoluăm în Champions League. Unul dintre ţelurile noastre va fi să o batem pe Real Madrid” declară noii . Se pare că se va modifica chiar şi sigla clubului, şi numele echipei, care va deveni probabil Getafe Team Dubai.

SPANIA.  Cel dintâi club spaniol ajuns pe mîna arabilor a devenit Malaga. Clubul andaluz a fost preluat în iunie 2010 de şeicul Abdullah Bin Nasser al Thani. Fiul Ministrului de Interne din Qatar, acesta a plătit 26 de milioane de euro, plus alte 14 milioane alocate datoriilor. Totodată, noul patron al lui Getafe se gândeşte să cumpere şi echipa Zaragoza, în timp ce un alt grup din Emirate intenţionează să se implice la Hercules Alicante. În plus, conducătorii lui Atletico încearcă să încheie un parteneriat cu o companie puternică din Dubai. În Spania există alt patron străin: magnatul indian Ahsan Ali Syed, stabilit în Bahrein, a preluat Racing Santander pentru 35 de milioane de euro, sumă plătibilă în rate. Este însă restant, la fel ca la achitarea salariilor, jucătorii ameninţînd cu greva. Emirates vrea totodată să dea numele stadionului Realului, în locul actualului „Santiago Bernabeu”, contra a 100 de milioane de euro!

ITALIA.  Vreme de 5 ani, între 2005 şi 2010, Juventus a colaborat cu Tamoil. Compania deţinută de guvernul libian, specializată în produse petroliere, a fost sponsorul principal al echipei (22 de milioane de euro anual), iar la un moment dat au apărut discuţii pentru intrarea în acţionariat. Nu s-a concretizat deocamdată nimic din cauza reticenţei patronului de la Fiat.

ANGLIA.  Prezenţa arabă este cea mai vizibilă însă în Premier League. Şeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, din Emirate, a cumpărat în 2008 Manchester City cu 250 de milioane de euro, cheltuind de atunci aproximativ 800 de milioane în achiziţii; anul trecut a oferit un miliard de euro pentru a lua și Real Madrid , dar a fost refuzat de Florentino Perez. Mai vechi este celebrul om de afaceri egiptean Mohamed Al Fayed, care e la echipa britanică Fulham încă din anul 1997, când a plătit 50 de milioane de dolari. În 2010, familia regală din Qatar a încercat să cumpere și celebra Manchester United, dar s-a opus patronul american Malcolm Glazer. Alături de arabi, investitorii americani sunt cei mai prezenţi în Anglia. În afară de Glazer, în PL mai sunt Ellis Short, la Sunderland, Stan Kroenke (Arsenal), Randy Lerner (Aston Villa), John W. Henry (Liverpool). Pe lângă ei apar rusul Roman Abramovici la Chelsea, indianul Saurin Shah la Blackburn, Carson Yeung din Hong Kong la Birmingham. Nu mai puţin de 10 din cele 20 de cluburi din Premier League sunt în present controlate de străini. De 15 ani, noul stadion al lui Arsenal se numeşte „Emirates”, compania aeriană fiind cea care a suportat costul construirii arenei.

GERMANIA.  Arabii au pătruns și în Bundesliga momentan cu paşi mărunţi. Primul l-a făcut Emirates, ajunsă sponsor principal la Hamburg. În urma acordului, grupul condus de şeicul Ahmed bin Saeed Al Maktoum plăteşte astăzi grupării germane 3 milioane de euro pe sezon.

FRANŢA.  Grupul Emirates a devenit sponsor și lui Paris St. Germain încă din 2006. Contractul a fost valabil trei sezoane, apoi s-a prelungit. Compania aeriană din Abu Dhabi vrea însă acum să cumpere și clubul. Intenţia este cât se poate de serioasă, iar discuţiile sunt în toi. Arabii se gândesc chiar şi cum va arăta echipa, pe care ar dori-o antrenată de Mircea Lucescu.