AcasăActualitateSe schimbă buletinele! Noua carte de identitate, disponibilă de anul viitor

Se schimbă buletinele! Noua carte de identitate, disponibilă de anul viitor

Noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, preţ ce va fi suportat de cetăţean, şi ar putea fi disponibilă de anul viitor, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar, scrie Mediafax,  potrivit informaţiilor prezentate într-o dezbatere publică care a avut loc, miercuri, la sediul MAI.

În cadrul dezbaterii de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), s-a prezentat forma noii cărţi de identitate, precizându-se că nu va fi obligatorie preschimbarea, în momentul apariţiei acesteia, anticipată să aibă loc în 2018.

carte-de-identitate-nouaÎn momentul în care cetăţeanul va opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua şi funcţiile cardului de sănătate, conform iniţiatorilor proiectului.

Noua carte de identitate va fi inscripţionată faţă-verso, va conţine data naşterii şi semnătura olografă.

“Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice”, s-a precizat în cadrul dezbaterii.

Referitor la impactul financiar, datele nu au fost încă structurate, costurile tehnologice urmând să fie stabilite după ce se va decide forma finală a documentului.

“În acest moment, putem spune că modificările actualei infrastructuri prezintă costuri care estimam că nu vor depăşi un milion de euro. Acest cost se aplică la infrastructura centrală. La nivel naţional, totul depinde foarte mult de vechimea staţiilor şi sistemelor de operare, cât de vechi sunt”, au explicat iniţiatorii proiectului de schimbare a cărţilor de identitate.

La nivel local, arată sursa citată, dotarea IT va costa aproximativ 6,5 milioane de euro.

În cadrul dezbaterii de la MAI s-a subliniat faptul că există dese solicitări din partea statelor UE, care reclamă precaritatea actualelor documente.

“Motivul principal al modificării actualelor documente e reprezentat de securitatea acestor documente şi de introducerea unor elemente moderne de siguranţă”, au conchis iniţiatorii proiectului de lege.

Cum era de aşteptat, au şi apărut voci care au început, deja, o campanie de denigrare a noului document de identitate, susţinând că acesta ar fi, de fapt…”lucrătura diavolului”!

(Jurnal)

1 COMENTARIU

  1. Stapanii din UE le cer prostilor care-i slujesc , adica MAI-ului, sa aiba documente mai sigure, adica cu CIP. Totul pentru securitate, nu? Vreau sa stiu de ce trebuie sa aiba ei amprentele mele pe un document, ce sunt infractor? Si cu ce-i ajuta? Daca un taliban are document „mai sigur” cu amprentele lui pe el, asta inseamna ca il va opri sa crape niste capete? Nu vedeti ca este prosteala pentru prosti? Are CIP si e mai sigur. Pai sa spuna tampitii astia de la MAI ca nu se poate citi de la distanta de cat de sigur este de catre o persoana(infractor) care are un cititor electronic, ca-i scuip in ochi.
    S-au gasit prostitorii sa o bage pe aia cu „lucratura diavolului”. Da ma asa este! Este lucratura diavolului si voi sunteti uneltele care o implementati. Acest document incalca drepturile si libertatile mele ca persoana si voi nu aveti nici un drept sa ma oblicati pe mine sa va cant voua in struna.
    Auzi le ei: trebuie sa introduca elemente noi de siguranta : CIP si amprentele tale pe document ca esti infractor ce stii tu. Auzi, dar CIP-ul asta actioneaza si ca un transmiter si pe ce frecventa transmite ca sa-mi dau si eu seama daca poate interfera ….uite cu creierul spre exemplu. Stii, omul se agita ca nu vrea vaccinat cu forta si atunci apesi niste taste, CIP-ul emite si omul se linisteste, sta si capra, behaie se si vaccineaza.

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
23.8 ° C
23.8 °
23.8 °
33 %
6.8kmh
39 %
vin
24 °
sâm
26 °
Dum
29 °
lun
30 °
mar
20 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!