teren 

România va pune restricții la vânzarea terenurilor agricole. Asta după ce aproape jumătate dintre pământurile noastre au ajuns să fie controlate de cetățeni străini.

Ministerul Agriculturii nu știe acum cât din pământul României mai aparține românilor. În acest sens premierul Dacian Cioloș, declara recent: Pământul este patrimoniu național; vom adopta reguli europene, asa cum fac și alte state membre, un cadru clar, restrictiv pentru cei care vor să facă speculă.

Propunerea de lege de la Ministerul Agriculturii se bazează pe principiul celor 5 ani. Adică, dacă vreți sa cumpărați teren agricol în România trebuie sa fiți minimum 5 ani rezident în țara noastră, de asemenea să aveți experiență în agricultură,  5 ani!

În plus, cei care cumpără teren vor fi obligați să-l mențină în agricultură timp de 5 ani. De asemenea, la ministerul Agriculturii va fi înființată o agenție care va decide cine are drept de preemțiune la achiziționarea terenurilor. După ce va fi discutata cu fermierii, legea va fi trimisă în Parlament. Zilele trecute într-un dialog purtat cu deputatul Marin Anton, membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului României acesta ne spunea în legătură cuaceastă măsură:   

Anterior s-a făcut o greşeală imensă  care promovează vânzarea terenurilor către străini este o greşeală imensă. În fond dintotdeauna ne-am bătut pentru pământ. Legea promovată de Daniel Constantin care a reuşit să  ia minţile  multor parlamentari din comisia de agricultură este o greşeală şi trebuie revizuită urgent. Ştim că din moşi strămoşi noi ne-am bătut pentru pământ. S-au scris mii de pagini în literatură pe acest subiect, în favoarea acestei năzuinţe a neamului românesc şi despre noţiunea de proprietate. Va fi un subiect care va fi foarte dezbătut în Comisia de Agricultură acum în luna septembrie imediat după reluarea activităţii parlamentare. În loc să-i  încurajeze să vină şi să muncească pământul care îl au în proprietate de sute de ani, noi nu facem altceva decât să îi îndepărtăm de pământ şi să nu mai dorească să afle de agricultură.

 (Florian TINCU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here