32394emigranti-1 Cei peste 83.000 de copii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate vor fi supravegheaţi atent de autorităţi ca urmare a unei recente hotărâri de Guvern. Potrivit noilor reglementări, şcolile vor fi obligate să trimită liste cu copiii aflaţi în această situaţie, iar serviciile publice de asistenţă socială vor verifica situaţia la domiciliu a micuţilor.

Actul normativ obligă de acum unităţile şcolare să trimită informaţii privind copiii cu un singur părinte plecat în străinătate, cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, cu părintele unic susţinător plecat în străinătate, dar şi cu cei reveniţi în ţară după o experienţă de migraţie de cel puţin 12 luni. Astfel, se va putea face o evidenţă foarte apropiată de realitate cu situaţia din teren.

După primirea datelor, serviciul de asistenţă socială are obligaţia de a se deplasa la domiciliul copilului şi de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum şi desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului. Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să fie majoră, să facă parte din familia extinsă şi să îndeplinească toate condiţiile materiale şi morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. În plus, persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului are obligaţia de a furniza datele de contact ale părinţilor plecaţi în străinătate şi de a face dovada menţinerii legăturilor cu aceştia”, precizează Guvernul.

Astfel, în primele şase luni, asistenţii sociali vor face câte o vizită la fiecare două luni pentru a urmări modul prin care este îngrijit copilul lăsat acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. După aceste vizite, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială va realiza un raport pe care îl va aduce la cunoştinţa familiei şi a persoanei care îngrijeşte copilul, iar dacă situaţia o va impune, atunci va fi informată şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului. Probabil prin această măsură se va putea ști curând câți copii din municipiul Giurgiu trăiesc crescuți de bunici, de rude sau pur și simplu cu cheia de gât și dorul părinților plecați peste graniță pentru a le asigura într-o zi o viață mai bună.

(Marian TARU)