copy-of-dsc00688

Consilierii judeţeni ai PD-L au părăsit, marţi, 9 martie, sala în care se desfăşura şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Giurgiu, nefiind de acord cu modul în care au fost repartizate sumele bugetare pentru unităţile administrativ teritoriale din judeţ.

”Asistăm la o pedeapsă publică colectivă, în ceea ce priveşte sumele alocate de la buget localităţilor în care primari sunt reprezentanţi PD-L”, a declarat consilierul judeţean al PD-L Giurgiu, Viorel Rădulescu.

El a mai spus că este convins că şi primarii PD-L au programe de dezvoltare locală, că au, ca şi ceilalţi primari, nevoie de bani pentru cofinanţare, dar că cifrele privind alocările bugetare în localităţile judeţului nu au fundament economic, şi nici logic sau matematic, ci mai degrabă partinic. Constantin Dumitru, un alt consilier judeţean PD-L a ţinut, la rândul său să declare că i se pare ”tendenţios” modul în care au fost împărţite sumele de la buget şi, prin urmare, consilierii PD-L nu vor gira, nici măcar cu prezenţa şedinţa Consiliului judeţean.

În această situaţie, cei nouă consilieri judeţeni ai PD-L Giurgiu au părăsit sala de şedinţe a Consiliului Judeţean la doar câteva minute de la începerea şedinţei extra ordinare. În replică, atât vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Gavrilă cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, au declarat că nu înţeleg supărarea consilierilor judeţeni PD-L atâta timp cât acelaşi mod de abordare în împărţirea banilor către localităţile din judeţ a fost aplicat de guvern, în anul 2009. ”Degeaba se supără consilierii PD-L; să vadă şi ei câţi bani au fost alocaţi anul trecut primarilor PD-L din judeţ”, a precizat vicepreşedintele CJ, Dumitru Gavrilă. ”Este evident pentru mine că atitudinea lor rămâne una partizană,. Să nu se uite că în tot anul 2009 au fost demarcate o serie de programe cu finanţare de la nivel naţional, programe de care au beneficiat numai primarii PD-L. Considerăm că atitudinea noastră de astăzi este una normală prin care încercăm să diminuăm astfel de situaţii abuzive”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu. Acesta a mai spus că nu înţelege ce rost ar avea alocarea unor sume către comune care au deja bani în buget mai mulţi decât are Consiliul Judeţean. El a dat exemplu comuna Joiţa “care are 43 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care Consiliul Judeţean are doar 19 miliarde de lei. Pe ce motiv aş mai da bani acolo? Doar ca să nu-i supăr pe cei de la PD-L?” , a mai spus Dumitru Beianu.

În final, consilierii judeţeni ai PNL şi ai PSD, rămaşi în sală, au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cotele defalcate din impozitul pe venit de 22 % pentru echilibrarea bugetelor locale, în forma propusă la începutul şedinţei şi neacceptată de consilierii judeţeni ai PD-L.

În urma repartizării celor 28.683.000 lei, municipiului

i-a revenit suma de 1.053.000 lei, cea mai mare sumă repartizată anul acesta unei unităţi administrative din judeţ, în timp ce la polul opus, al celei mai mici sume, s-a aflat comuna Joiţa, căreia i-au revenit…32.000 de lei. Adică 320 de milioane de lei vechi, sumă cu care primarul Constantin Tănase nu prea ştie ce va face, cum o va repartiza pe categorii de cheltuieli.

Motivul pentru care unor localităţi le-au fost retrase din fonduri, iar altora le-a fost adăugată, uneori şi o sumă frumuşică, l-a constituit, în principal, spunea Dumitru Beianu, faptul că încă mai sunt localităţi, care nu au semnat contractul pentru managementul integrat al deşeurilor. „Este normal ca acele unităţi administrative care au semnat un asemenea contract, şi care au nevoie de sume de bani pentru partea lor de cofinanţare, să fie ajutate de Consiliul Judeţean. Nu îmi explic de ce, localităţi precum Joiţa, Roata de Jos, Frăteşti sau chiar oraşul Mihăileşti nu au aprobat încă în şedinţele de consiliu semnarea contractului comun pentru managementul deşeurilor” a mai precizat Dumitru Beianu.

Un alt criteriu pentru care unor localităţi le-a fost repartizată o sumă mai mare sau mai mică l-a reprezentat fondul de rulment, o sumă deloc neglijabilă în cazul unor localităţi precum Adunaţii Copăceni (2.860.259 lei), Bolintin Deal (3.223.752 lei), Joiţa (4.316.696 lei – recordmenă în acest domeniu), Bolintin Vale (1.357.107lei), restul localităţilor având fondul de rulment în jurul sumei de 1.000.000 de lei, sau chiar mult sub această sumă.

De menţionat este faptul că judeţul nostru se află, într-un clasament naţional cu privire la dezvoltarea economică, pe locul 40, înaintea judeţelor Tulcea şi Vaslui. Bugetul primit de judeţul Giurgiu pentru anul 2010, pentru echilibrare, este de 35.535.000 lei, în timp ce celelalte două judeţe – dintre care unul este condus de un preşedinte PD-L (Tulcea) – au primit 69.938.000 lei (Tulcea) şi 43.140.000 lei (Vaslui).

Oana CĂLIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here