După eforturi şi dispute ce au durat mai multe luni, Primăria Giurgiu a primit o ofertă concretă de la Financiar Urban, privind noul preţ, pe metru cub, al gunoiului menajer de la populaţie. Declaraţia a fost făcută de chiar primarul municipiului Giurgiu care a precizat: Oferta lor era de 7 lei/persoană pentru locuitorii de la bloc şi de 10 lei/persoană pentru cei de la case. Contractul pe care

l-am avut cu firma respectivă a expirat în martie şi a fost prelungit până în decembrie, când îl vom prelungi în condiţii noi şi pentru o nouă perioadă din 2015. Noul preţ va fi de 6 lei/persoană pentru locuitorii de la bloc şi de 9 lei/persoană pentru cei de la case, practic revenim la preţul din 2010! De la 1 ianuarie 2015 vom merge pe principiul plătim toţi dar mai puţin, şi doar o parte ca acum! Taxa pe habitat va fi una specială, care ne va permite să încasăm banii de la toţi beneficiarii de locuinţe. Încasările se vor face de Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DIPL), trimestrial, într-un cont special, din care va fi plătită firma colectoare.

În această situaţie, a mai declarat Nicolae Barbu, persoanele sunt obligate ca în perioada octombrie-decembrie să declare la DIPL persoanele care locuiesc în casă sau apartament. Dacă nu fac această declaraţie li se va calcula automat taxa de habitat pentru patru persoane! Dacă declară mai puţine persoane, atunci când vor fi depistaţi în urma controalelor li se vor recalcula datoriile şi vor primi şi amenzi substanţiale. De precizat că giurgiuvenii care nu vor plăti trimestrial taxa li se vor calcula penalităţi.

În momentul actual, a menţionat primarul Barbu, din circa 60.000 de votanţi electorali plătesc gunoiul menajer doar 33.000! În Giurgiu, acum doi ani figurau libere 2.500 de apartamente, foarte curios! Pe viitor cei care vor închiria apartamentele sau casele unor alte persoane vor plăti ei taxa de habitat şi nu chiriaşul, întrucât proprietarul locuinţei dă declaraţia pe propria răspundere. Suntem nevoiţi să introducem taxa pe habitat întrucât din luna iunie a intrat în vigoare o lege care prevede că Primăria este obligată să plătească contravaloarea serviciului de colectare a gunoiului menajer, pentru cei care nu plătesc acest serviciu! Va fi un punct necesar în viaţa urbei pentru toţi cetăţenii serioşi şi responsabili. Practic va intra în vigoare o taxă pe care mi-o doream încă de acum doi ani…!”

Heliade CĂLIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.