Pe agenda de lucru a directorului Centrului cultural local Ion Vinea, pentru perioada 2-8 august, se anunţă câteva zile bogate în activităţi. Astfel, vineri, 2 august, ne spune directorul instituţiei Virgil Peţanca, structurile noastre profesioniste participă la cea de a XXIX-a ediţie a Festivalui Concurs Naţional de Muzică Populară „Pe marginea Dunării”. La această manifestare susţinem cu acompaniament întregul festival, respectiv evoluţia concurenţilor, dar şi a invitaţilor speciali, care susţin recitaluri de gală. Dirijorul Tarafului „Doina Dunării”, la această prestigioasă competiţie, este profesorul Lucian Goian, din Bucureşti. Dansatorii Ansamblului „Doina Dunării, pregătiţi de maestrul coregraf Petrică Moga, ne spune Virgil Peţanca, la acest festival, asigură coregrafia pentru toţi concurenţii şi invitaţii. De asemenea, în fiecare seară, în deschiderea şi închiderea spectacolelor, dansatorii noştri vor prezenta suite de dansuri populare din zona folclorică Vlaşca.

Sâmbătă, 3 august, Orchestra de suflători VALAHIA şi Trupa de majorete „STEP UP” vor fi alături de evenimentul „DESCOPERĂ ROWMANIA”- concurs de vâslit, viteză- realizat de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23” şi Primăria Giurgiu, începând cu orele 9.00, pe Canalul Sfântul Gheorghe, în zona Podului Bizet. Prin prezenţa şi evoluţia artistică a structurilor noastre vom asigura întreaga atmosferă artistică şi culturală a acestui eveniment. „Descoperă Rowmania” este o campanie naţională de promovare a patrimoniului naţioanl şi urmăreşte, spune Virgil Peţanca, promovarea mişcării în aer liber. Obiectivul său este reapropierea oamenilor de natură şi reconectarea lor la aceasta, având ca instrument CANOTCA şi ca acţiune VÂSLA. Canotca este o invenţie a Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23 şi este folosită ca vehicul de competiţie. Este denumită CANOTCĂ după lotcă-de la care a preluat materialul şi după CANOE-de la care a preluat liniile dinamice. Competiţia de vâslit, care va avea loc la Giurgiu, se desfăşoară în canotcă de 10+1, şi este parte a Campaniei „Descoperă Rowmania”.

În zilele de 7 şi 8 august, ne mai spune Virgil Peţanca, directorul Centrului cultural Ion Vinea, instituţia noastră va fi prezentă la Galaţi, la Festivalul Internaţional al Orchestrelor de Marş şi Promenadă „Iosif IVANOVICI”. Pe 7 august vom face repetiţii comune, alături de colegii de la Galaţi, în vederea susţinerii unor concerte comune, având ca invitaţi tenori şi soprane de marcă ale scenei muzicale româneşti şi internaţionale, şi de la Teatrul Nae Leonard, din Galaţi. A doua zi, pe 8 august, în deschiderea primei zile a festivalului, vom susţine un concert cu o durată de 90 de minute, în faţa unui public foarte receptiv, public care se prezintă în număr foarte mare la astfel de manifestări – circa 4.000 de persoane în anul 2012. La manifestarea de la Galaţi, Orchestra de suflători Valahia, dirijată de profesorul Virgil Peţanca, va participa cu un repertoriu foarte bogat, din care amintim doar câteva lucrări de marcă: Rapsodia română, de George Enescu-orchestra va evolua alături de o soprană şi un tenor; Time To Say Goodbye; The Stars And Stripes Forever-Score; Copacul, de Joly Kerestely- Orchestra alături de un solist vocal; Doina Stăncuţei-La seceriş- Orchestra VALAHIA împreună cu o soprană; La Traviata-Brindisi- Orchestra cu o soprană, invitată în  spectacol; Muzică uşoară- Lover”s Prayer- cu solist instrumentist trompetă; Johan Strauss-portpuriu de marşuri; Orfeus în infern-uvertură de Jacques Offenbach etc. La Festivalul de la Galaţi, ne precizează dirijorul Orchestrei de suflători VALAHIA ne vom confrunta cu orchestre şi fanfare din: Galaţi, Turcia, Republica Moldova, Bulgaria, Piteşti, Constanţa, Cîmpia Turzii, Iaşi, Sighişoara etc. Va fi o confruntare extrem de echilibrată, constructivă şi utilă, care se constituie într-un bun schimb de experienţă, de unde fiecare are de învăţat câte ceva. În plus, participarea la Festivalul de la Galaţi constituie şi o bună propagandă pentru municipiul Giurgiu, toţi cei cu care intrăm în contact având posibilitatea să cunoască mai bine valoarea cultural-artistică specifică acestor meleaguri, conchide Virgil Peţanca, directorul Centrului cultural local Ion Vinea, instituţie care funcţionează sub patronajul direct al Primăriei Giurgiu.

H. CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here