Ani de zile, Giurgiu a ocupat ultimul loc din ţară în ceea ce priveşte încasarea sumelor datorate bugetului de stat… În noiembrie 2011, însă, eram pe locul al doilea! Cum s-a reuşit acest salt spectaculos?  Profesionalism şi implicare – acesta ar fi răspunsul… Mai exact, în decembrie 2010, când prelua conducerea Direcţiei de Finanţe Giurgiu, actuala directoare, Virginia Velican, se confrunta cu o situaţie dificilă: ultimul loc din ţară în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul de stat. Atunci, îşi propunea ca ţintă ca in primul trimestru al anului 2011 să se ajungă la 100% colectare a veniturilor la bugetul de stat, în condiţiile în care, la sfârşitul lui 2010, acest grad era de doar 70%. Ţinta propusă a fost atinsă şi chiar depăşită, astfel că, lună de lună, procentul de 100% a fost depăşit, ajungându-se ca, in noiembrie, acest procent să fie de 114%, ceea ce clasa judeţul Giurgiu pe un onorant loc II pe ţară. Directoarea Virginia Velican spune că s-a reuşit această performanţă prin impunereaa disciplinei fiscale, prin realizarea de analize minuţioase a tuturor arieratelor şi prin impunerea unor ţinte concrete pentru toţi directorii administraţiilor financiare.

Chiar dacă, la început, a fost un şoc pentru angajaţi faptul că nu s-au mai acordat, „la grămadă” calificative de foarte bine şi că s-au impus ţinte concrete pentru fiecare administraţie fiscală (neatingerea acestora „lăsân-

du-se” chiar cu destitutiri sau sancţiuni disciplinare), acum, Direcţia de Finanţe Giurgiu reuşeşte să se menţina în topul naţional. Virginia Velican spune că nu a făcut nimic extraordinar pentru a ajunge aici: „Iniţial, când am preluat conducerea instituţiei, am fost uimită de faptul că la Giurgiu nu se aplica măsura de executare silită – indiferent de coloratura politică. Practic, nu se aplica legea! Ei bine, eu asta am facut, am aplicat legea. În acelaşi timp, însă, am încercat să fac şi un fel de educaţie fiscală a contribuabililor, în sensul în care aceştia trebuiau să cunoască anumiţi termeni, cum ar fi conformarea voluntară – adică ceea ce declară să şi plătească, pentru a nu se ajunge la măsura de executare silită… în plus, am eficientizat şi partea de control în zona de evaziune, care era mult în urmă… Toate aceste măsuri dure, dar legale, au avut un efect benefic în încasări, aşadar rezultate bune…”, spune Virginia Velican.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here