DSC01999În cadrul Centrului cultural local Ion Vinea funcţionează din 1994, cu rezultate de excepţie, Cercul de arte vizuale Constantin Artachino, condus de profesorul Petra Şerbănescu Tănase, artist plastic – membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi preşedinte al Filialei UAP Giurgiu. Petra Şerbănescu Tănase este recunoscută ca artist plastic de renume din numeroasele sale participări la expoziţii de artă plastică, atât în ţară cât şi peste hotare. Renumele său a sporit vertiginos şi datorită rezultatelor deosebite obţinute de elevii pe care îi coordonează în cadrul cursurilor de pictură. Foarte mulţi dintre absolvenţii cercurilor conduse de dânsa sunt astăzi artişti plastici, studenţi la Facultatea de Arte, elevi ai Liceului de Artă Nicolae Tonitza sau arhitecţi la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu ori la secţia de Arhitectură peisagistică din cadrul Facultăţii Agronomice Bucureşti.

Foştii elevi ai profesoarei Petra Şerbănescu Tănase sunt plecaţi şi peste hotare, în Franţa, Danemarca  etc., iar din acest an o elevă a sa a fost acceptată la Facultatea de Grafică din Danemarca. Elevii Cercului de pictură de la Centrul Cultural Local Ion Vinea au fost răsplătiţi, spune Petra Şerbănescu, cu numeroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale, primind medalii de aur şi argint, premii şi diplome speciale, distincţii care reflectă valoarea lucrărilor prezentate în competiţii. Drept răsplată a premiilor obţinute la diverse concursuri elevii săi au fost recompensaţi şi cu excursii cu scop de schimb cultural la Ruse şi Nicolovo. Dintre rezultatele remarcabile obţinute de elevii lui Petra Şerbănescu Tănase în ultimii trei ani amintim  pe cele din 2011: Concursul de icoane „Lăsaţi copii să vină la Mine” unde 11 elevi au obţinut premii I, II şi III. La Primăvara culturală giurgiuveană elevii români şi bulgari au lucrat împreună, 20 de elevi ai săi obţinând premii la concursul organizat de Primăria Giurgiu. La workshop-ul cu balauri şi la Expoziţia Făt Frumos elevii Centrului cultural Ion Vinea au primit 22 de premii din partea Consiliului local Giurgiu. La expoziţia organizată la Giurgiu cu prilejul Zilei de 1 iunie alţi 25 de artişti au obţinut premii. La Festivalul „Hristos a Înviat!” şapte elevii au fost distinşi cu premii I, II şi III. Tot în 2011, la Botoşani, spune Petra Şerbănescu elevii mei au obţinut 2 premii I şi un premiu II, care s-au adăugat la alte trei premii obţinute la concursul „Natura ştie ce nu-i aparţine”. Anul 2012 a fost şi el presărat cu o salbă de premii, dintre care a menţionat: 10 premii I, II şi III la Festivalul „Hristos a Înviat!”; 20 de Diplome speciale şi premii I-III obţinute la Concursul „Alege este dreptul său” – premianţii fiind răsplătiţi cu obiecte IT şi dulciuri. Pentru participarea la concursul „Suflet de copil” organizat de Poliţia de Frontieră Giurgiu elevii lui Petra Şerbănescu au fost distinşi cu o ieşire la Nicolovo, Republica Bulgaria, unde au făcut un schimb de experienţă alături de artişti plastici locali. În cadrul proiectului judeţean „În lumea îngerilor – lumea miraculoasă a primăverii” organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Ialomiţa trei elevi giurgiuveni au primit premii speciale.

La Expoziţia internaţională „Învingători prin artă” – „Europa – România – Iaşi – Piatra Neamţ – Asociaţia Vasile Popa a decernat artiştilor plastici giurgiuveni numai puţin de 11 premii întâi şi alte 20 de premii II şi III. Profesorul Petra Şerbănescu Tănase ne precizează că şi în anul 2013 elevii Cercului Constantin Artachino au participat cu lucrări la diverse competiţii şi vor mai participa şi până la finele anului.  Până acum s-au obţinut, printre altele, un premiu special la „Arte mici” – Motru. Distinsul profesor Petra Şerbănescu Tănase a primit Premiul I pentru participarea şi coordonarea Expoziţiei internaţionale organizată de Asociaţia Ştiinţifică „Vasile Pogor” din Iaşi şi partenerii săi. Petra Şerbănescu a mai primit şi Titlul de Nobleţe din partea juriului Salonului de arte mici, în semn de aleasă prietenie şi Titlul de „Protector al artelor mici”.

Petra Şerbănescu Tănase s-a remarcat cu o expoziţie cu obiecte realizate din materiale reciclabile şi la Zilele oraşului Giurgiu. Este iubită şi admirată de elevii săi, dovadă în acest sens fiind numărul mare de copii care frecventează cursurile Cercului de arte vizuale Constantin Artachino, din cadrul Centrului cultural Ion Vinea, 48 de elevi în anul şcolar 2012- 2013 şi 50 în noul an şcolar 2013-2014.

O meritată apreciere pentru un mic artist plastic

Maria FERĂSTRĂU în vârstă de doar 8 ani are performanţe deosebite în activitatea plastică vizuală şi este elevă a Cercului de arte plastice Constantin Artachino, din cadrul Centrului cultural local Ion Vinea, fiind îndrumată de profesorul Petra Şerbănescu Tănase, micuţa artistă care se anunţă o viitoare mare speranţă locală a artelor plastice este deja deţinătoarea unui Premiu special la salonul de pictură „Arte mici”, ediţia 2013. Salonul Naţional de pictură „Arte mici”, spune profesorul Petra Şerbănescu Tănase, este un unicat în sfera artelor plastice româneşti, neexistând o altă manifestare de gen pentru copiii de o asemenea amploare.

Este unicat, manifestarea de la Motru organizată de Primăria locală şi partenerii săi, cu un juriu de excepţie. Principalul său organizator este însă Poliţia Română întrucât reprezentanţii săi nu numai că susţin şi acceptă ideea de artă, ci apără drepturile şi libertăţile fundamentale ale fiecărui cetăţean, dreptul la libertate şi viaţă etc. Maria Ferăstrău se aşteaptă să mai primească şi alte premii în 2013 şi la desen şi pictură pe tema „Arhitectura tradiţională”. Se aşteaptă rezultate bune şi de la activitatea „Noaptea muzeelor” – vestimentaţie de inspiraţie eneolitică (Gumelniţa şi Cucuteni) realizată de Muzeul Judeţean Teohari Antonescu.

Heliade CĂLIN