AcasăActualitateSă nu ziceți că nu v-am spus! Ghidul consumatorului pentru masa...

Să nu ziceți că nu v-am spus! Ghidul consumatorului pentru masa zilelor de Paște și nu numai…

În pragul sărbătorii Paștelui am stat de vorbă cu comisarul șef adj. al Comisariatului Județean pentru Protectia Consumatorilor Giurgiu, Fabia Țârcă  care ne-a oferit adevărat ghid al consumatorului…

În această perioadă evident că cele mai solicitate produse sunt cele alimentare, produse  ce vor lua loc pe masa giurgiuvenilor în următoarele zile. Dacă în privința  cărnii de miel, într-o ediție anterioară am anunțat că sacrificările se vor face în două abatoare din județ ca și în spaţii avizate temporar , sacrificarea  facându-se numai la cererea directă a consumatorilor, numai după efectuarea examenului de către medicii veterinari prezenţi în acele obiective, în privința celorlalte produse comisarii CPC Giurgiu au intensificat în aceste zile controalele în piețe și magazine alimentare. Deși an de an se face un apel către populație asupra pericolului achiziţionării cărnii de miel din surse nesigure, o serie de boli parazitare putând fi transmise astfel, dacă sacrificarea nu este făcută în condiţii igienice, toate acestea putând produce toxiinfecţii alimentare, sunt destui care  aleg în continuare să cumpere direct de la ciobani, unii „rezervând“ animalele cu săptămâni înainte – ne spunea Fabian Țârcă.

Ghidul consumatorilor

Șeful CPC Giurgiu  îi sfătuieşte pe consumatori să cumpere produse pentru Paşte doar din locurile autorizate, iar la alegerea cozonacilor şi a checurilor să fie atenţi dacă personalul patiseriei respectă regulile de igienă: să poate mănuşi când servesc, iar produsele să nu fie ţinute în praf şi expuse la muşte. De asemenea, consumatorii trebuie să fie atenţi şi la ce scrie pe eticheta figurinelor de ciocolată.

Recomandări privind comercializarea produselor de patiserie

-achiziționarea cozonacii, checurile fursecurile etc  produselor se va face numai din locuri autorizate;

– spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;

– personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a produselor;

– produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de muşte, fiind servite numai cu ustensile speciale;

– este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;

– pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj.

Recomandări privind comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine etc.):

– etichetele acestor produse trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului, în cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă, condiţii de depozitare;

– produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limbă română;

– pentru ciocolată şi produse din ciocolată: se menţionează în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”;

-în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură ( se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame; această excepţie nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând două sau mai multe astfel de produse, dacă conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame; în cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim). O menţiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masă produsului;

– după cumpărare, verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect mătuit etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc.

-ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţa lucioasă, nestratificata şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific;

– drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă;

– achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate; evitaţi cumpărarea de produse de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic;

– verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Pentru perioada sărbătorilor pascale, ne spunea comisarul-șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu, Fabian Țârcă, se va asigura serviciul de permanență, funcțional inclusiv în a doua zi de Paște, luni, 9 aprilie. Consumatorii pot sesiza, în aceste zile, neregulile constatate la numărul de telefon 0246.216.402, număr al serviciului de permanență.

(Jurnal)

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
10.6 °
88 %
7.1kmh
100 %
mar
13 °
mie
21 °
joi
14 °
vin
18 °
sâm
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!