ciprian maricaCiprian Marica (PSD): “Nu sunt o maşină de vot, sunt omul momentului, şi fac cu pasiune ceea ce fac!”

Ciprian Marica este, din luna iunie a  anului trecut, consilier judeţean, ales pe listele Partidului Social Democrat. Este printre cei mai tineri consilieri, fiind născut pe 21 august 1980. Acum locuieşte în Bolintin Deal, localitate ale cărei interese – îi place să spună – le reprezintă în forul decizional al judeţului.

Este absolvent al Facultăţii de Drept, mai apoi al unui Master în Dreptul Afacerilor, ceea ce l-a propulsat, la primul său mandat, în funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice, pentru Apărarea Ordinii Publice şi Egalităţii de Şanse.

Din anul 2014 până la finele anului 2016, Ciprian Marica a fost consilier în cadrul cabinetului senatorial al lui Niculae Bădălău, înainte de aceasta fiind avocat stagiar, cu un contract de colaborare pe lângă Cabinetul de Avocatură Ion Zoria.

În paralel, pentru că a absolvit liceul din Bolintin Vale, la profil matematică – informatică, a colaborat la mai multe proiecte IT ca freelancer în webdesign. Însă nu s-a dat în lături nici la a-şi ajuta familia în mica afacere imobiliară pe care o au, dar şi la barul şi magazinul deţinute tot de familie.

Nu îi place să i se spună “dumneavoastră”, pentru că se consideră un tip popular, aşa că ne-am înţeles să ne “tutuim”.

Reporter: – Cum te-ai hotărât să intri în politică şi de ce PSD? Ai avut „antecedente” în familie?

Ciprian Marica: – Hotărârea de a intra în politică am luat-o împreună cu Marian Mina şi Răzvan Cuc, sub îndrumarea şi la îndemnul domnului Niculae Bădălău (care, pentru mine, este modelul ideal de urmat în politică şi în viaţă). Am luat această hotărâre în ideea de a schimba ceva în bine, de a aduce un suflu nou şi o mentalitate diferită la nivelul politicii giurgiuvene. Astfel am preluat conducerea PSD Bolintin Deal alături de un grup de tineri cu aceleaşi idealuri şi principii ca şi mine, aproape toţi provenind din afara mediului politic, dar am acţionat întotdeauna sub îndrumarea unor membri mai vechi ai PSD, cum ar fi doamna Doina Necula. Am ales să îmi încep cariera în PSD pentru că, făcând o paralelă cu evenimentele recente, este singura formaţiune politică ce se apropie de standardele mele de profesionalism şi moralitate. În plus, întotdeauna am avut o mentalitate de tip social-democrat, mereu am crezut în redistribuirea echitabilă propusă de social-democraţia modernă.

Rep: – Cum a fost campania electorală pentru alegerile locale din 2016, din prisma candidatului de atunci?

C.M. – Fiind prima în calitate de candidat, mi s-a părut una de gherilă, cu urmăriri noaptea, cu oameni ameninţaţi, cauciucuri tăiate, denigrări mincinoase, cel puţin aşa am păţit-o noi la Bolintin Deal. Dar nimic nu ne-a putut opri. Ne-am luptat precum David cu Goliath, sau cei 300 cu Imperiul Persan. Aici am avut de a face cu un sistem pus la punct şi reglat perfect, timp de mai bine de 12 ani, care “stă pe zeci de milioane de euro”. În procente am ieşit cam “şifonaţi”, dar ca şi număr de oameni şi mentalităţi atrase de partea noastră, am readus şase sute de oameni integri alături de PSD.

Rep: – Cum vede un tânăr de vârsta ta munca din Consiliul Judeţean? Acest sfat  l-ai da şi altora, acela de a se implica în viaţa politică şi administrativă?

C.M. – Am luat foarte în serios activitatea de consilier judeţean, şi nu m-am oprit doar la a fi maşina de vot, aşa cum mai spun gurile rele, ci m-am implicat, atât eu, cât şi colegii mei, în sprijinirea aparatului CJ la elaborarea proiectelor, chiar am oferit consultanţă în domeniile de activitate pe care le stăpânesc. M-am implicat chiar şi la nivel local, atât cât îmi permite mandatul. Eu recomand oricui are posibilitatea şi capacitatea de a se implica în politică să o facă, dar să o facă în mod responsabil şi să respecte atât legea, cât şi morala. A te implica în politică nu înseamnă să strigi lozi-nci penibile, înseamnă să te implici real în viaţa comunităţii, să reprezinţi şi să asişti acea comunitate nemijlo-cit, cu titlu gratuit, cu respect şi, nu în ultimul rând, conform Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.

Rep: – Dacă ar fi să o iei de la început, ai face acelaşi lucru? Ai vreun regret legat de munca de consilier judeţean?

C.M. – Da. Dacă ar fi să o iau de la început, aş face fix acelaşi lucru, dar aş face-o mult mai devreme, precum colegul şi prietenul meu, Dani (n.r. – Cosmin Daniel Lazăr, consilier judeţean la 24 de ani, cel mai tânăr, de altfel, ales judeţean), nu ca acum, la “bătrâneţe”. Regretul pe care îl am este că nu am început mai din timp.

Rep: – Ce pasiuni are un consilier judeţean de vârsta ta?

C.M. – Îmi place munca în IT, găti-tul (sau mâncatul, încă nu ştiu sigur), călătoriile, socializarea, sportul, în general, cinematografia, muzica….aş spune şi cititul, pentru că pare inteligent, dar citesc foarte mult pentru că îmi place să învăţ în permanenţă lucruri noi, iar un om informat este un om puternic.

Rep: – Dacă ai avea puterea supremă, ce ai schimba în judeţul Giurgiu?

C.M. – Aş schimba mentalitatea unei părţi din populaţie. Ăsta e şi scopul pentru care am intrat în politică, dar necesită ani mulţi, mai ales de învăţare. Tocmai de aceea o putere supremă ar fi binevenită…cunoaşteţi pe unde se poate găsi?

Rep: – Unde te vezi peste cinci ani?

C.M. – Ambasador în Cuba! Glumesc, dar nu exclud. Mă consider omul  momentului, îmi place să trăiesc prezentul şi sunt adeptul politicii de dezvoltare cu paşi mărunţi. Mă văd acolo unde mă va duce viaţa, oportunităţile sunt infinite atunci când faci ceea ce îţi place, cu pasiune şi responsabilitate.

Rep: – Care este motto-ul după care te ghidezi în viaţă?

C.M. – Motto-ul meu în viaţă este cam plagiat…este un citat din OSHO: “The greatest fear in the world is the opinion of the others, and the moment you are unafraid of the crowd, you are no longer a sheep, you became a lion. A great roar arises in your heart, the roar of freedom” (“Cea mai mare teamă din lume este părerea celorlalţi, şi în momentul în care nu te mai temi de mulţime, nu mai eşti o oaie, devii un leu. Şi un răget puternic încolţeşte în inima ta, răgetul libertăţii”).

(A consemnat Oana Călin)