În aceste zile se încheie recoltatul la floarea-soarelui în judeţul Giurgiu. Directorul SC Agroholding, inginerul Cornel Bernat, confirma faptul că anul acesta, la noi în judeţ, s-au obţinut cantităţi bune la hectar, preţul kilogramului de floare fiind dublu faţă de anul trecut, în jur de 400 euro la tonă.

„A început totodată recoltatul porumbului, hibrizi timpurii, producţia estimată fiind de circa 7-8 tone/ha. Preţul lui este cum n-a mai fost de multă vreme: 0,6 lei/kg. Preţul ridicat poate fi explicat pe fondul crizei manifestate în Europa de est, adică în Rusia şi Ucraina”, ne mai spunea Cornel Bernat. Acesta ne preciza că la această oră s-au semănat în judeţ circa 25% din suprafeţele planificate pentru culturile de rapiţă.

„Practic, de la acest moment încolo, terenurile nu se mai pot pregăti în ceea ce priveşte rapiţa. Dacă nici acum nu va ploua, vom fi obligaţi să decalăm semănatul rapiţei pentru luna octombrie, o lună însă târzie pentru obţinerea unor recolte bune în anul viitor. Şi asta într-un moment în care fermierii giurgiuveni doreau să mărească suprafeţele cultivate cu rapiţă, mulţumindu-se deocamdată cu măcar cele înfiinţate până acum. Şi asta din cauza condiţiilor meteo potrivnice. S-a început, totodată, pregătirea terenului la grâu şi orz pentru anul 2011, un an în care numai cerul, şi nimic altceva, ne va putea ajuta să obţinem recoltele scontate. Grâul a ajuns deja la preţul record de 0,7- 0,75 lei/kg, lucru care mă face să cred că s-ar putea să ajungem foarte curând să-l importăm. Semănatul grâului, la rândul său, poate fi împins până la începutul lunii noiembrie, dar eu sunt optimist şi spun că în următorul interval de timp este imposibil să nu plouă la un volum de 20-25 l/mp, suficient pentru a rezolva problemele legate de aceste lucrări. Dar hai să nu ne pripim cu evaluările şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în următoarea lună, şi de abia atunci să tragem concluzii…”- a încheiat specialistul nostru în agricultură, ing. Cornel Bernat.

T.F.