Cu o mică întârziere, timp în care locuitorii municipiului s-au tot întrebat ce preţ vor trebui să suporte pentru o gigacalorie, aleşii urbei s-au pus de acord în privinţa acestui preţ. Astfel, în şedinţa ordinară desfăşurată pe data de 4 noiembrie, s-a stabilit că preţul local pentru energia termică livrată giurgiuvenilor va fi, în perioada 1 noiembrie 2010-31 martie 2011, de 227,7 lei/Gcal (inclusiv TVA), consilierii locali respectându-şi, astfel, promisiunea de a nu majora acest preţ decât cu cele 5 procente, provenite din mărirea TVA. Consilierii au stabilit, de asemenea, nivelul preţului de producţie – 349,9 lei/Gcal, inclusiv TVA. Giurgiuvenii care se alimentează cu energie termică direct din reţeaua de transport (abonaţii de la case) plătesc, în această iarnă, 279,8 lei/Gcal, inclusiv TVA. Agenţii economici, alimentaţi din reţeaua de transport, vor urma să achite, pentru fiecare gigacalorie consumată în iarna 2010 – 2011, suma de 225,65, fără TVA. De asemenea, agenţii economici ce se alimentează din reţeaua de distribuţie vor plăti 281,61 lei/Gcal, fără TVA. Subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor dintre preţul plătit de giurgiuveni de la bloc şi cel de producţie sunt suportate din subveţii, astfel: 34,92 lei/Gcal din bugetul Consiliului local, pe seama veniturilor proprii şi 86,57 lei/Gcal de la bugetul de stat.

Preţul de bază, spunea primarul Lucian Iliescu, este acelaşi din iarna trecută, singura majorare rezultând din creşterea TVA cu cinci procente.

Nu au lipsit, în cadrul şedinţei, discuţiile aprinse, social-democratul Cristian Ştenghel spunând că „preţul de referinţă se referă la energia termică produsă pe huilă şi păcură, ori, ştim cu toţii, CET-ul funcţionează pe gaze naturale în momentul de faţă. De ce nu s-a făcut un asemenea preţ? Noi nu putem aproba ceva ce nu mai există”, a încheiat Cristian Ştenghel.

Răspunsul şefului Compartimentului Monitorizare Servicii Publice, Ion Mesaroş, nu a întârziat să vină: „Până anul acesta, SCUT nu a produs energie termică pe gaze naturale, aşa că nu aveam, în primul rând, un preţ la care să ne referim faţă de anul trecut. Pe de altă parte, am solicitat un calcul al gigacaloriei obţinute pe gaze, iar acesta a ieşit la 425 lei/Gcal, cu o sută de lei mai mare decât cel actual. Şi, în altă ordine de idei, CET-ul are posibilitatea, din punct de vedere tehnic, şi are şi stoc, de producere a energiei termice pe combustibil solid!”, a încheiat şi Ion Mesaroş. Şi, pentru a lămuri situaţia, conducerea Primăriei a afirmat că, după data de 31 martie, se încearcă crearea unei societăţi comerciale noi, care să administreze partea modernizată a SCUT, şi care să fie în subordinea Consiliului Local al municipiului Giurgiu.

Votul acordat de consilierii locali nu a fost unanim, fiind împotriva stabilirii acestui preţ social-democraţii Nicolae Barbu, Cristian Ştenghel, Emil Vucă, Liliana Sima şi Lia Măcelaru.

D.C.