În condițiile în care, potrivit analizelor de specialitate, piaţa imobiliară românească în anul 2015 se află pe un trend ascendent pe toate sectoarele imobiliare, jurnaliștii publicației noastre s-au adresat directorului agenției imobiliare ”Genial”, Puiu Petrișor, care ne-a oferit câteva precizări în legătură cu situația vânzărilor și cumpărărilor de imobile în municipiu.

        În acest fel, potrivit declarației acestuia, cea mai scumpă zonă rămâne, ca și în anii precedenți, cea ultracentrală și zona Casa Cărții, deoarece pe lângă buna poziționare, blocurile de aici sunt construite din cărămidă și BCA, deci sunt solide și dispun de toate racordările la utilități. La polul opus se află cartierele Tineretului, Oinac și Fabrica de Zahăr, adică zonele periferice, cu blocuri mai puțin rezistente, construite din plăci prefabricate și fără toate utilitățile necesare, îndeosebi fără branșament la energia termică pe timp de iarnă, iar în zona Fabrica de Zahăr locatarii se încălzesc cu sobe de teracotă, tocmai pentru că nu sunt racordați la agent termic.

        Cea mai căutată zonă rămâne, așadar, cea ultracentrală, la care se adaugă blocurile stradale de pe șoseaua București (până la intersecția cu strada Tineretului), precum și cele din jurul Școlii Nr. 8.

        În privința categoriilor de imobile de care giurgiuvenii sunt interesați, garsonierele și apartamentele cu două camere rămân în topul preferințelor, pentru că sunt mai ieftine, iar oamenii nu au posibilități financiare foarte mari, încât să achiziționeze un apartament cu trei sau patru camere.

        Cea mai ieftină garsonieră costă 7500 de euro și se află situată în zona Tineretului, având numai 20 de metri pătrați. Cel mai ieftin apartament cu două camere se află poziționat tot în cartierul Tineretului și poate fi cumpărat cu 11.000 de euro. Totodată, cel mai scump apartament cu trei camere, total mobilat și utilat, se află în preajma Spitalului Județean de Urgență și costă 55.000 de euro.

        Prețul caselor în Giurgiu, ne-a mai precizat Puiu Petrișor, depinde foarte mult de anul și materialul construcției, de suprafață și de utilități. Astfel, zonele mai mărginașe ale orașului, cu case din paiantă, fără utilități și teren mic (200 metri pătrați) sunt cele mai ieftine (11.000 de euro), în timp ce casele mari, poziționate ultracentral, nou construite, din BCA, dotate cu toate utilitățile, ajung la prețul de 200.000 de euro.

        Întrebat cum au evoluat prețurile imobilelor în municipiu față de anul trecut dacă estimează o creștere a acestora în viitor, Puiu Petrișor ne-a răspuns că prețurile nu diferă aproape deloc față de 2014, iar valoarea imobilelor din Giurgiu este cea mai scăzută din întreaga zonă de sud a țării, pentru că nu ne putem compara cu orașele mari, cu putere economică net superioară, de aceea nu preconizează o creștere a prețurilor la imobile în viitorul apropiat.

 (Teodora Nicolau)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here