Rusia reduce livrările de gaze către România cu 10%, de marţi 16 septembrie până duminică 21 septembrie, dar oficialii guvernului asigură că populaţia nu va avea de suferit la iarnă în cazul unei crize, notează Agerpres.

Populația nu avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme. Suntem pregătiți pentru a face față oricărei situații și populația României nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme, a subliniat ministrul delegat pentru Energie.Trebuie să începem să ne obișnuim cu această situație, cu care ne vom confrunta mai des în lunile următoare. Din punctul de vedere al securității aprovizionării, cantitățile sunt absolut nesemnificative și nu vor fi probleme nici dacă livrările se opresc cu totul și nu vor mai fi reluate decât la primăvară, chiar dacă iarna va fi extrem de dificilă”, a explicat ministrul citat. El a arătat că a avut discuții cu omologii din Bulgaria, Moldova și Serbia pe care i-a informat că posibilitatea României de a-i ajuta este extrem de limitată, cu excepția interconectorului Iași-Ungheni.

Sperăm ca energia să nu mai fie folosită ca armă politică. Am încercat să discut cu ambasadorul Rusiei la București, să aflu care este motivul acestei reduceri, dar mi-a fost imposibil, mi s-a spus că nu este în București. Transgaz nu a primit până acum niciun răspuns, nici pentru reducerea de vineri nici pentru această săptămână”, a mai spus Răzvan Nicolescu. (Jurnal)