Sâmbătă 31 martie, în sala arhiplină  a Teatrului Tudor Vianu a avut loc conferinţa de lansare a Asociaţiei Democrate a Rromilor (ADR) 2012 Giurgiu.
Întâlnirea cu simpatizanţii asociaţiei vine la scurt timp după ce rromii şi-au ales oficial liderii, cele mai aplaudate alocuţiuni au fost cele ale lui Viorel Pană preşedintele ADR şi Viorel Stoica (Lelele), acesta din urmă fiind iniţiatorul şi preşedinte de onoare.
“Am identificat problemele rromilor, care nu sunt puţine: lipsa cărţilor de identitate, accesul la sistemul sanitar, lipsa locurilor de muncă. Ne dorim ca autorităţile locale să se implice mai activ în proiectul nostru şi să sprijine proiecte de integrare a comunităţii rrome”, le-a spus Viorel Stoica sutelor de rromi prezenţi la conferinţă.

La rândul său Mihăiţă Grigore, secretarul general al ADR a subliniat faptul că „membrii comunităţii rrome au fost folosiţi până acum ca masa de manevra de oamenii politici, o masa de manevra uşor de cumpărat, din cauza pauperităţii”.

Cei ce au luat cuvântul au mai solicitat acordarea pe viitor a unei mai mari atenţii etniei rrome din oraş şi judeţ.

„Nu vrem ca rromii să fie cumpăraţi odată la patru ani, să li se plătească votul, ca apoi să fie abandonaţi în condiţii mizere. Le-am transmis membrilor etniei un mesaj de unitate, sa nu se mai lase cumpăraţi, să nu-şi vândă votul, sa fie cu băgare de seama către cine îndreaptă acest vot”, a conchis Viorel Stoica

Numărul mare al participanţilor la această conferinţă a dovedit după cum declarau liderii ADR că această etnie minoritară îşi dorea o structură organizatorică menită să le ofere şanse egale cu ceilalţi membrii ai comunităţii.

Jurnal Press