Marţi, 2 iunie, la Hotelul Marriott din Ca-pitală, conducerea Partidului Naţional Liberal a organizat o consultare publică asupra programului propus de PNL pentru relansarea economică a ţării şi ieşire din criză. La discuţii au fost prezenţi Crin Antonescu, Dinu Patriciu, Adina Vălean, Renate Weber, Norica Nicolai, Daniel Chiţoiu şi o serie de oameni de afaceri liberali din Giurgiu: Gheorghe Spoială, Toma Petcu (director SCAEP Giurgiu Port) împreună cu senatori şi deputaţi PNL din judeţul Giurgiu.
Într-un scurt interviu acordat publicaţiei noastre, senatorul liberal Cezar Măgureanu, prezent la dezbatere, ne-a relatat despre proiectele pe care Partidul Naţional Liberal marşează pentru relansarea economică a României.

Rep. – Domnule senator, a fost această întâlnire o etapă a campaniei electorale a libe-ralilor, având în vedere alegerile europarlamentare de duminică?
Cezar Măgureanu – Nu neg că a avut şi o anumită nuanţă electorală, dar într-o măsură prea mică în comparaţie cu importanţa măsurilor propuse. PNL a dovedit şi în campania trecută că îşi asumă riscul de a pierde voturi dar nu acceptă
să-i mintă pe români aşa cum au făcut celelalte partide politice. Prezenţa numeroasă a oamenilor de afaceri a arătat că viziunea liberală asupra măsurilor de dezvoltare a economiei româneşti este serioasă, viabilă şi cu perspective mari de realizare.
R. – Ce propune, concret, PNL, având în vedere că, la rândul său, Guvernul afirma că implementează astfel de măsuri?
C. M. – Ce face Guvernul se vede, şi o simt românii cu vârf şi îndesat prin nivelul de trai pe care îl au. În prezent în România funcţionează cel mai stufos regim fiscal din Uniunea Europeană, cu aproape 500 de taxe şi tarife. Avantajele cotei unice s-au pierdut în hăţişul legislativ şi fiscal prin care întreprinzătorii se luptă cu statul. În acest context, liberalii vin cu strategii fiscale de măsuri anticriză pe termen scurt ce vizează stoparea declinului economic, stimularea creşterii economice, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, consolidarea fiscală şi bugetară.  În primul rând, avem nevoie de măsuri de relaxare fiscală. În al doilea rând, este nevoie de unificarea bazei de impozitare asupra căreia se aplică toate cotele de contribuţii sociale (CAS, CASS, şomaj, fond de risc) şi implementarea DECLARAŢIEI UNICE. Pentru reducerea birocraţiei avem nevoie de simplificarea administrativă în domeniul fiscal iar crearea GHIŞEULUI UNIC pentru depunerea decla-raţiilor şi plata obligaţiilor fiscale ar rezolva multe probleme.  O altă măsură propusă prin această strategie fiscală este modernizarea administraţiei fiscale şi îmbunătăţirea capa-cităţii administrativ fiscale. Avem, de asemenea, în vedere măsuri pentru combaterea întârzierii efectuării plăţilor în economie, inclusiv în relaţiile contractuale cu autorităţile publice dar şi măsuri pentru simplificarea administrativă şi facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri. Evident că fiecare dintre aceste măsuri comportă discuţii despre modul de aplicare, dar poate despre acest lucru cu altă ocazie.
R. – Care ar fi argumentele unei astfel de strategii fiscale liberale?
C.M. – PNL este împotriva noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern, nu pentru că se află în opoziţie, ci pentru că filozofia finanţelor publice este, la ora actuală, în flagrantă contradicţie cu principiile dezvoltării economice sănătoase, iar existenţa firmelor este gândită doar prin prisma capa-cităţii acestora de a alimenta bugetul de stat, nu după potenţialul economic, iar statisticile arată acest lucru.
R. – Care a fost reacţia oamenilor de afaceri prezenţi?
C.M. – Vă spun cu sinceritate că au fost foarte interesaţi iar acest lucru s-a văzut în intervenţiile pe care le-au avut, pe temele aflate în dezbatere.
A consemnat, Oana CĂLIN