AcasăActualitateRomânii şi-au cumpărat vechime de 9 milioane de euro. Cât au cheltuit...

Românii şi-au cumpărat vechime de 9 milioane de euro. Cât au cheltuit giurgiuvenii care au optat pentru această facilitate

b14-actu-foto-1-5col-17cmRomânii care vor să-şi cumpere vechime pentru a-şi completa perioadele lipsă din stagiul de cotizare mai au doar două luni la dispoziţie pentru a beneficia de prevederile legii 186/2016. În cele 4 luni care au trecut de la intrarea în vigoare a acestei legi, au încheiat contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă 8.204 persoane, care au cotizat în total 41.154.154 lei la Casele de Pensii de care aparţin.

La Giurgiu, din noiembrie 2016 până azi…

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Giurgiu, conform informaţiilor primite de la directorul instituţiei, Marian Dumitru, un număr de 87 de giurgiuveni au optat pentru cumpărarea de vechime, din luna noiembrie până în prezent.

Astfel, în prima lună, în  noiembrie,au fost înregistrate cele mai multe contacte de asigurare facultativă – 29, în luna următoare, în decembrie, doar 11 giurgiuveni au semnat asemenea contracte. Odată cu anul 2017, a continuat înregistrarea acestor tipuri de „cumpărări de vechime”, în luna ianuarie un număr de 18 giurgiuveni au semnat contractele, în februarie, 24 iar în prima săptămână din luna martie, 5. În total, s-au încasat 358.379 lei, şi mai sunt de încasat, din contractele eşalonate, zece la număr, 17.629 de lei.

Un singur giurgiuvean a optat pentru perioada maximă de cumpărare, 60 de luni, pentru care a achitat, în numerar şi într-o singură tranşă, suma de 15.584 de lei. Un singur caz a optat pentru o vechime de 58 de luni, tot o singură persoană şi pentru 57 de luni, dar şi pentru o singură lună.

Cât „costă” o lună de vechime

Persoana care îşi cumpără vechime pentru pensie alege şi cât de mult vrea să cotizeze. Suma minimă pentru care se calculează contribuţii din urmă nu poate fi, însă, mai mică decât salariul minim brut pe economie din acest moment. Cei care doresc să dobândească mai multe puncte la pensie, şi, deci, o pensie mai mare, pot achita o contribuţie mai mare dar nu mai mult de 5 ori salariu mediu brut în baza căruia se stabileşte bugetul asigurărilor sociale de stat-acesta este pragul maxim stabilit de lege.

Care este baza de calcul

Bază de calcul, în funcţie de care se stabilesc contribuţiile, are ca limită inferioară salariul minim brut, iar cea superioară – de 5 ori salariul mediu brut pe ţară. De exemplu, în februarie 2017, salariul minim brut este1450 lei, iar salariul mediu brut – 3.131 lei. În 2016, salariul minim brut a fost 1.050 lei, salariu mediu brut: 2.681 de lei ş.a.m.d. Sumele vor fi actualizate cu indicele de inflaţie.

Reamintim că legea 186/2016, în baza căreia se pot cumpăra cei maxim cinci ani vechime, îşi produce efecte până la data de 27 aprilie, aceasta fiind ultima zi în care se mai pot încheia contracte de asigurare facultative. 

(O.C.)

 

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
11.1 ° C
11.1 °
11.1 °
70 %
5kmh
100 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
17 °
mie
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!