Marți 22 octombrie 2013, ora 12:31 – Madrid

Duminică 20 octombrie,  în fata Ambasadei României din Madrid (Spania), un grup format din 42 de persoane, din grupul ROMANII DIN MADRID, s-au reîntâlnit și au protestat pentru a opta duminică împotriva deschiderii minei de aur de la Roșia Montană prin metoda  cianurilor cât și împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda ”fraking” . De asemenea cei prezenți au manifestat demonstrându-și adeziunea față de mișcarea unioniștilor ” Acțiunea 2012 pentru Aducerea BASARABIEI  Acasă”. În data de 19 octombrie, în mai multe orașe din Spania s-au organizat proteste împotriva extragerii gazelor de șist prin metoda fraking,  dar presa de aici a dat doar o mică știre privitor la aceasta, ferindu-se să vorbească atât despre protestele din Canada cât și despre cele din România. Presa, după cum se observă, este  în continuare cenzurată și aici de puterea actuală  ca și în România . Grupul românilor din Madrid a deschis protestul în capitala spaniolă cu acțiunile de  a aducere a Basarabiei acasă și a continuat cu cele legate de protestele manifestate de mai multă vreme și pe străzile mai multor orașe din România. În acest context s-au strigat slogane de genul:

S-a luat șpagă barosană/ pentru Roșia Montană! 

Uniți ,salvăm Roșia Montană! 

Jandarmeria, apără hoția!

Jos! Jos! Jos, Guvern mincinos!

România, trezește-te, trădarea de tară în aur se măsoară! 

Basarabia e România!

Apa , și natura, nu cianura!

Participanții la acțiuni au cântat, spre încântarea cetățenilor spanioli ” Deșteaptă-te române”, ”Noi suntem români”, ”Trăiască! Traiască! Ardealul, Moldova și Țara Românească!,” mitingul încheindu-se , cântând și dansând Hora Unirii. 

    De această dată însă  funcționarii Ambasadei nu au mai stat cu mîinile încrucișate ci au solicitat 3 dube ccu polițiști care i-au obligat pe protestatari să manifeste pe celălalt trotuar.   Aceste proteste vor continua până la sfârșitul anului, căci avem scoase toate aprobările în acest sens și evident că vom manifesta de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României , în chiar centrul Madridului, în ”Puerta del Sol”! 

 

Ina REBIGAN/ corespondent din Madrid al publicației ”Jurnal giurgiuvean