România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mică diferenţă între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor, conform unei statistici publicate de Eurostat.

Totuşi, specialiştii în resurse umane spun că nu avem motive de bucurie. România rămâne una dintre ţările europene cu cele mai mici salarii, astfel că diferenţa mică se explică prin faptul că şi femeile şi bărbaţii câştigă…cam la fel de puţin. Conform Eurostat, cele mai mici diferenţe între salariile, în funcţie de gen, sunt în România, Italia şi Luxemburg. Iar cele mai mari diferenţe, în Estonia, Cehia şi Germania. Media europeană arată că femeile sunt plătite cu 16% mai puţin decât bărbaţii: dacă un bărbat câştiga un euro pe oră, o femeie va câştiga pentru aceeaşi muncă 84 de cenţi pe oră. Specialiştii în recrutări susţin că femeile din România excelează în special în job-uri care presupun munca la birou, cum ar fi în resursele umane sau marketingul. Specialiştii în recrutări susţin că femeile din România excelează în special în job-uri care presupun munca la birou, cum ar fi în resursele umane sau marketingul.

George Butunoiu, specialist în recrutări: “Joburile în care există o interacţiune umană directă sunt mai potrivite pentru femei pentru că au un contact social mai rapid, mai plăcut” . Veniturile femeilor sunt mai mici şi pentru că, la angajare, cer mai puţin bani decât bărbaţii. Pe de altă parte, România este pe locul 9 în lume, în topul care arata procentul afacerilor deţinute de femei – 28,9%. Anul trecut, la aceeaşi categorie, România era pe locul 13, cu 27%. Ţara cu cele mai multe afaceri înfiinţate de femei este Ghana, cu 46,4%, urmată de Rusia – 34,6% şi Uganda.

(Jurnal)