romania-tineri-batrani-natalitate-mortalitate-untitled-project-1-mpeg4-16x9-69208900_69208900Din ce în ce mai mulţi români solicită şi primesc cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii, iar mulţi dintre aceştia sunt tineri sub 32 de ani. O situaţie îngrijorătoare ce ar trebui să dea de gândit actualului guvern şi mai ales  politicienilor români ce în viitorul apropiat vor aştepta probabil votul de la o masă format, în majoritate, din octogenari.  Una dintre soluţiile de a-i ţine acasă pe cei ce fug să lucreze în străinătate ar fi o piaţă a muncii mai atractivă.

De reţinut că România este la acest moment ţara cu cele mai multe persoane care au primit în 2014 cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene. În total, aproape 25.000 de români au obţinut cetăţenie în străinătate, o parte dintre aceştia fiind  concetăţeni de-ai noştri, giurgiuveni.  Jumătate dintre aceştia sunt tineri sub 32 de ani. În acest fel, în fiecare an, ţara noastră pierde constant din fluxul de bani trimis acasă de cei aflaţi la muncă peste hotare. Fără investiţii şi locuri de muncă bine plătite, România riscă să devină o ţară îmbătrânită, care peste zeci de ani va fi nevoită să apeleze, probabil, la suportul celorlalte ţări din Uniunea Europeană.

O statistică dramatică care ne  creionează o perspectivă sumbră. Aceea ca nu peste multă vreme  România să devină mai degrabă un  trib decât un stat.  Această cifră reprezintă doar numărul oficial al românilor  pe durata unui singur an, căci dacă luăm în calcul românii plecaţi  ilegal,  care nu apar în nicio statistic, şi pe cei care au doar rezidenţă pe teritoriile altor state , situaţia devine chiar dramatică.  Politicienii  par în continuare a nu lua în seamă aceste cifre fiind mai preocupaţi se pare  de banii pe care aceştia îi trimit în ţară decât de soarta lor şi respectiv de viitorul nostru ca naţiune.

De ce pleacă tinerii din România?  Iată o întrebare ce devine retorică dacă analizăm tot ce se întâmplă în ţară din punct de vedere politic, economic şi social…