România, Grecia, Bulgaria și Italia sunt cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, având un indice de 43, pe o scară de la  zero (asta însemnând țară foarte coruptă) la 100 (țară fără corupție) în Indicele de percepție asupra corupției în 2014, dat publicităţii  recent de Transparency International. Țara noastră înregistrează același indice ca în anul 2013, dar mai slab decât în 2012, când a avut un scor de 44.

Pe prima poziție atât în Uniunea Europeană, cât și la nivel global se află Danemarca, cu un indice de percepție asupra corupției de 92. La polul opus, Coreea de Nord și Somalia împart ultimul loc, cu doar 8 puncte.

Danemarca are un stat de drept puternic, sprijin pentru societatea civilă și reguli clare care guvernează comportamentul celor care ocupă funcții publice. Totodată, țara a dat un exemplu anul acesta, în noiembrie, anunțând că vizează crearea unui registru public care să includă informații privind proprietatea efectivă pentru toate companiile constituite în Danemarca. Această măsură, la fel ca cele anunțate de Ucraina și Marea Britanie, va îngreuna ascunderea corupților în spatele companiilor înregistrate sub numele altor persoane.

Alte state membre UE cu nivel redus al corupției sunt Finlanda (indice 89, poziția 3 la nivel mondial), Suedia (indice 87, poziția 4 din 175 la nivel mondial), Olanda (indice 83, poziția 8 la nivel global) și Luxemburg (indice 82, poziția 9 la nivel global). Germania se află pe poziția 12 din 175, cu un indice de 79, Marea Britanie pe poziția 14 cu un indice de 78 și Franța, la fel ca Estonia, pe poziția 28 cu un indice de 69. SUA se află pe poziția 17, la fel ca Irlanda, Hong Kong și Barbados, cu un indice de 74, față de indicele 73 înregistrat anul trecut, în timp ce Rusia ocupă poziția 136, la fel ca Iran, Liban, Nigeria și Kârgâzstan, cu un indice 27. ( Jurnal)