România este pe locul 5 la producţia de cireşe în UE. Polonia, cel mai mare furnizor de cireşe, mere şi morcovi din UE. Produsele „made in Romania“ câştigă teren: Micii producători trimit în rafturile marilor reţele zmeură, mure, mere sau lactate.
Cu o producţie de mere de circa 450.000 de tone în 2016, România a ocupat anul trecut locul 7 în topul celor mai mari producători de mere din UE, după Polonia, Italia, Franţa, Germania, Spania şi Ungaria, potrivit datelor Eurostat.
În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu mere, de circa 55.000 de hectare, România a ocupat locul doi în UE după Polonia, liderul producţiei şi al suprafeţei cultivate cu meri, ceea ce arată că Italia, Franţa, Germania, Spania şi Ungaria au reuşit să aibă producţii mai mari decât România, deşi au cultivat suprafeţe mai mici.
„În statistică aceasta figurează şi multe plantaţii vechi care nu mai produc sau produc foarte puţin. Viteza de întinerire a plantaţiilor este foare scăzută în România. Cred că din totalul suprafeţei cultivate, 70% din plantaţii sunt vechi, care clar că au producţii slabe, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Unele au rămas neîngrijite, dar ele figurează ca plantaţii“, a declarat pentru ZF Viorel Cigărean, proprietarul fabricii de sucuri Parmen, care deţine o livadă de pomi fructiferi de 4,5 hectare în Văleni Dâmboviţa, judeţul Dâmboviţa.