Pe un frig mai pătrunzător ca oricând, puţini giurgiuveni au venit să aducă un pios omagiu celor care în urmă cu 20 de ani strigau pentru prima oară cuvântul “Libertate”.

Autorităţile locale, reprezentanţii partidelor politice şi ai revoluţionarilor giurgiuveni au participat marţi, 22 decembrie, la depuneri de coroane de flori la cele două troiţe din municipiul Giurgiu ridicate în cinstea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Depunerile de coroane de flori au început la troiţa ridicată în centrul municipiului, în apropierea Turnul Ceasornicului, după care toţi cei prezenţi s-au deplasat la Biserica Eroilor unde a fost ridicată o troiţă în cinstea tinerilor care au murit în acele zile ale revoluţiei. De aici, atât autorităţile locale, cât şi revoluţionarii s-au deplasat la sediul Bibliotecii Judeţene Giurgiu unde a fost organizată o întâlnire care a avut ca temă Revoluţia din decembrie 1989. Printre cei prezenţi la întâlnire s-au distins şi doi tineri, un băiat şi o fată, care s-au născut la Spitalul Judeţean Giurgiu în zilele revoluţiei. “Am născut fata pe 17 decembrie, dar tot personalul medical primise instrucţiuni să nu ne lase să ne adunăm în grupuri mai mari de trei personae, aşa că şi soţul meu a plecat repede de la vizită, iar copilul a fost declarat ca născut pe 18 decembrie, dar noi ştim că s-a născut cu o zi înainte şi îi sărbătorim ziua de naştere întotdeauna pe 17 decembrie”, a declarat pentru AGERPRES Petronela Chiriţă, mama unei tinere de 20 de ani născută în zilele revoluţiei. “M-am născut pe 22 decembrie 1989 şi ştiu de la părinţi că spitalul avea geamurile sparte şi se trăgea şi din unitatea militară de peste drum de spital şi din turla bisericii de lângă spital, unde a fost ridicată o troiţă în cinstea celor care au murit în acele zile. În rest, sperăm să fie mai bine”, a declarat şi Cosmin A., un tânăr născut la Giurgiu în acele zile ale Revoluţiei din decembrie 1989. Cu această ocazie a fost marcată şi împlinirea a 20 de ani de la apariţia primului ziar liber din municipiu – “Cuvântul liber”, ziarul de-o vârstă cu Revoluţia Română al cărui director a fost atunci şi este şi acum Ion Gaghii. La întâlnire a participat şi primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, care a mulţumit tuturor revoluţionarilor pentru curajul lor nebun din acele zile şi a adresat mulţumiri, în special, către doi revoluţionari care l-au ajutat în acele zile confuze să îşi reunească familia pentru că soţia şi copiii fuseseră prinşi în locuri diferite. Totodată, el le-a spus revoluţionarilor giurgiuveni că va încerca să îi sprijine pentru a avea un sediu al lor în municipiu în care să se întâlnească şi să comunice între ei.

Mulţi dintre participanţii la Revoluţia din 1989 prezenţi la întâlnire au spus că sunt mai mult dezamăgiţi decât mulţumiţi de situaţia în care se află ţara la 20 de ani de la Revoluţie. “După 20 de ani fac parte dintre persoanele care sunt mai mult dezamăgite decât mulţumite de situaţia noastră ca români, îmi pare rău că unii dintre noi suntem dezbinaţi şi noi nu asta am dorit la Revoluţie, dar, dacă aşa s-a întâmplat, îmi cer scuze”, a declarat avocatul Ion Popescu, unul dintre revoluţionari. La final, toţi cei prezenţi şi-au îndreptat atenţia către tinerii care s-au născut în acele zile ale Revoluţiei din decembrie 1989 şi şi-au exprimat încrederea că ei vor reuşi să ducă visul românilor mai departe.

După depunerea de coroane a urmat şi o mini-paradă militară, răstimp în care mulţi dintre cei prezenţi se “duelau” în expresii antagonice în care “S-au jertfit degeaba” era rapid combătut cu “Ridicaţi-le acum şi statui de aur”. Am început să uităm, a început să nu ne mai pese. Ne-am resemnat în democraţie.

Cuvântul Liber, ziarul de-o vârstă cu revoluţia

După depunerea de coroane, ziua dedicată Revoluţiei Române a continuat la sediul central al Bibliotecii judeţene

„I. A. Bassarabescu”. Directorul Ion Gaghii împreună cu personalul instituţiei au muncit aproximativ două săptămâni pentru realizarea unui moment inedit care să reliefeze atât Revoluţia cât şi apariţia primului ziar liber din municipiu, „Cuvântul liber”.

Au luat cuvântul primarul municipiului Giurgiu, o parte dintre cei care pe 22 decembrie 1989 scriau primele articole „libere” (jurnaliştii Traian Metaxa şi Mirela Gruiţă sau profesorul Marin Stavarache) precum şi o serie de revoluţionari giurgiuveni (avocatul Ion Popescu sau Emil Burtavel).

Originală a fost şi ideea organizatorilor de a identifica, pe cei care se năşteau în urmă cu fix 20 de ani la maternitatea din Giurgiu. Dintre cei trei tineri (toţi studenţi) au fost prezenţi doi, care au sintetizat în câteva cuvinte ce cred ei despre Revoluţie şi perioada comunistă precum şi modul în care percep perioada post-decembristă.

Participanţii au putut consulta arhiva completă a săptămânalului „Cuvântul liber”, precum şi ciornele adunate de Traian Metaxa care au servit la primele materiale ale ziarului mai sus amintit.

Evenimentul s-a încheiat cu o expoziţie de carte reprezentativă privind Revoluţia română şi consecinţele sale, urmată de o petrecere la unul dintre restaurantele giurgiuvene.

Bogdan VLADU şi

AGERPRES pentru

Jurnal giurgiuvean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here