petre-patentasu-noul-director-al-dssva-giurgiuCu ocazia Sfintelor sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou 2016, Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, ne-a declarat doctorul Petrică Patentaşu – medic primar veterinar şi şef al Biroului antifraudă din cadrul DSVSA, şi-a intensificat cu ajutorul specialiştilor săi activitatea specifică pe linia verificării unităţilor de alimentaţie publică, târguri, pieţe şi oboare. Scopul acestei intensificări a activităţii de control constă în prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare. Ca atare, activitatea sanitar – veterinară din perioada următoare va fi foarte amplă şi va cuprinde multe sectoare de desfacere a  produselor animaliere întrucât DSVSA se ocupă pe de o parte cu protecţia mediului, sănătatea şi bunăstarea animalelor, iar pe de altă parte şi cu protecţia consumatorilor.

”Întotdeauna, a declarat doctorul Petrică Patentaşu, în fiecare an şi mai ales cu prilejul marilor sărbători religioase, Pascale, Crăciun şi An Nou, activitatea din cadrul DSVSA Giurgiu se intensifică foarte mult prin faptul că inspectorii care sunt acreditaţi conform legii efectuează controale ample în toate unităţile mai sus menţionate. Cu această ocazie se procedează la verificarea legalităţilor unde se depozitează, păstrează şi comercializează produse şi subproduse de origine animală. Inspectorii DSVSA Giurgiu verifică printre altele termenul de valabilitate, etichetarea produsului, condiţiile de igienă, respectarea lanţului frigorific etc. Întrucât acum suntem în preajma Sărbătorilor de Iarnă la nivelul DSVSA Giurgiu s-a făcut deja un program special în vederea modului de desfăşurare a controalelor sanitar- veterinare pentru perioada sărbătorilor de Crăciun şi An Nou. În vederea prevenirii toxiinfecţiilor alimentare se vor efectua examene  trichinologice pentru a se depista în mod preventiv, prin examen trichinologice de laborator, a parazitului Trichinella Spirallis în carnea porcilor care se sacrifică cu prilejul acestor sărbători. S-au intensificat deja controalele în târgurile, pieţele şi oboarele care funcţionează pe raza judeţului Giurgiu. În baza unui protocol cu Inspectoratul Poliţiei Judeţene şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi inspectorii DSVSA Giurgiu au demarat deja acţiuni comune de control în vederea prevenirii comercializării produselor şi subproduselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate sanitar – veterinar”.

Legat de acest aspect, nea mai spus doctorul Petrică Patentaşu, insist să aduc prin intermediul publicaţiei ”Jurnal giurgiuvean”, la cunoştinţa tuturor cetăţenilor din judeţul Giurgiu şi nu numai faptul că este interzisă legal achiziţionarea de carne de porc sau produse de origine animalieră din spaţii neautorizate din punct de vedere sanitar – veterinar. De asemenea, ţin să menţionez şi faptul că este interzisă legal comercializarea clandestină a cărnii de porc. Abaterea de la aceste prevederi are drept consecinţă confiscarea animalelor sacrificate în condiţii necorespunzătoare, confiscarea produselor rezultate din astfel de sacrificări, plus sancţionarea cu amenzi usturătoare a celor care încalcă legislaţia românească aflată în vigoare. Chiar din acest moment sunt instalate deja filtre de medici veterinari însoţiţi de poliţişti şi jandarmi care vor interzice intrarea neregulamentară în târguri, oboare şi pieţe a cetăţenilor care comercializează animale şi produse animaliere cu încălcarea prevederilor legale.

De asemenea, ţin să adaug şi pe această cale că este total interzisă de lege comercializarea cărnii de porc şi a produselor din acest animal de-a lungul şoselei, drumurilor judeţene şi drumurilor comunale, şi chiar în târguri. Cei care încalcă legea vor fi sancţionaţi drastic conform legii, iar animalele şi produsele din carne comercializate în astfel de condiţii vor ajunge în situaţia să le fie confiscate aceste produse. De ce se procedează aşa? Pentru că această carne nu este expertizată medical – veterinar iar pericolul de îmbolnăvire a consumatorilor este iminent. La acest capitol fac trimitere expresă mai ales la segmentul de drumuri din zona localităţilor Adunaţii Copăceni, Călugăreni, Târgul Călugăreni, Târgul Dobreni, Târgul Bolintin şi chiar din alte localităţi ale judeţului Giurgiu unde se încearcă să se comercializeze porci în condiţii neautorizate sanitar – veterinar.

Probabil o să mă întrebaţi de ce facem acest lucru şi la ce se expun cetăţenii judeţului dacă vor cumpăra cu prilejul Sărbătorilor de Crăciun şi An Nou porci şi produse din acest animal din locuri neautorizate sanitar- veterinar. Ei bine în această situaţie vă pot răspunde foarte sincer că aceşti cetăţeni se expun necondiţionat îmbolnăvirii prin infectare şi infestare datorită consumării acestor produse neexpertizate sanitar – veterinar. Din punct de vedere igienico – sanitar astfel de produse nu au garanţia că au fost sacrificate şi  transportate cu mijloace auto autorizate şi ele sanitar – veterinar de către specialiştii DSVSA Giurgiu. Iar din punct de vedere pecuniar nimeni nu le poate garanta cumpărătorilor din locuri neautorizate, că odată ajunşi acasă cu produsele respective, nu vor fi puşi în situaţia să constate că porcul, carnea sau produsele din acest animal achiziţionate de la un vânzător neautorizat, este mai mică decât cea plătită în momentul achiziţionării. De ce? Pentru că furtul la cântar este la mare modă în aceste zile când omul se uită doar la preţ! De aceea, a dorit să ne mai spună doctorul veterinar Petrică Patentaşu, recomandarea mea sinceră către toţi cetăţenii judeţului Giurgiu este ca ei să-şi cumpere aceste produse doar din unităţi alimentare autorizate sanitar – veterinar, întrucât astfel de unităţi sunt verificate sistematic şi ori de câte ori este nevoie de specialiştii DSVSA Giurgiu, specializaţi în acest domeniu.

Pentru a se preveni toxiinfecţiile alimentare cu trichineloză cetăţenii judeţului Giurgiu sunt îndemnaţi să se orienteze pentru efectuarea tricineloscopiei către laboratoarele din Piaţa Centrală Giurgiu unde există o circumscripţie de control alimentar, care funcţionează până la finele anului cu program prelungit, ca şi cea de la sediul DSVSA Giurgiu.

La nivelul judeţului Giurgiu, ne-a mai spus Petrică Patentaşu, astfel de analize se fac la Cabinetele medical veterinare dotate cu trichineloscoape, şi care pot veni în întâmpinarea solicitărilor cetăţenilor. Astfel de cabinete funcţionează la nivelul fiecărei comune. Pentru cetăţenii din localitatea în care funcţionează cabinetul analizele sunt gratuite, iar dacă cetăţenii vin din altă localitate plătesc un preţ modic, de câţiva lei – aproximativ 10 lei. Cu prilejul acestui dialog doresc să mai aduc la cunoştinţa tuturor crescătorilor de animale şi faptul că este interzisă legal mişcarea animalelor dintr-o localitate în alta fără documente de proprietate, fără documente de mişcare, fără mijloace de transport corespunzătoare şi autorizate sanitar – veterinar indiferent dacă distanţa este mai mică sau mai mare de 50 de kilometri.

”Pentru efectuarea unei analize trichinologice, a conchis medicul primar veterinar Petrică Patentaşu, un cetăţean trebui să vină cu maxim 50 de grame de carne de porc. Această cantitate trebuie să provină din musculatura intercostală şi din muşchiul diafragmei porcului respectiv…. Acestea fiind spuse în încheiere doresc să menţionez faptul că întreaga conducerea a DSVSA Giurgiu urează pe această cale tuturor cetăţenilor judeţului Giurgiu un CRĂCIUN FERICIT şi un An Nou aducător de sănătate maximă, prosperitate şi cât mai multe bucurii! La Mulţi Ani!”.

Marian TARU

1 COMENTARIU

  1. Informatiile furnizate in legatura cu pretul /tariful aferent unui examen trichineloscopic direct sunt total false si induc cetatenii in eroare . Aceste examene NU MAI SUNT GRATUITE DE CEL PUTIN 10 ANI !!! Examenele trichineloscopice care se executa in Cabinetele Medicale Veterinare sunt activitati de libera practica, CONCESIONATE, si se taxeaza ca orice alta activitate pe care fiecare cabinet este autorizat sa o efectueze .
    Nivelul tarifului este diferit de la o unitate medicala veterinara la alta si este afisat la sediul fiecarui cabinet , pentru banii incasati eliberandu-se chitanta sau bon fiscal .
    In afara de cabinetele medicale veterinare , examenul trichineloscopic se mai poate efectua NUMAI de catre LABORATORUL SANITAR VETERINAR SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din cadrul DSVSA Giurgiu .

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.