Referitor la conținutul dreptului la replică,  remis de curând din partea  ANAF- Administrația Județeană  a Finanțelor Publice Giurgiu, ca reacție la afrticolul apărut în cotidianul nostru, sub titlul Biroul Unic din sediul  Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice  Giurgiu  este  departe de scopul pentru care a fost creat!facem următoarele precizări:

  1. Deși orice instituție  care își respectă contribuabilii, în mod normal ar evalua  obiectiv situația și ar indentifica soluții pentru îmbunătățirea  activității, în mod bizar instituția de față  se arată idignată, mustrându-ne , ba chiar catalogându-ne ca fiind superficiali și lacunari, mai  precis  ignoranți.

Încă din petitul dreptului la replică Administrația Județeană  a Finanțelor Publice ne atrage atenția că noul concept implementat se numește – ”ghișeu  unic” și nu ”birou unic”.  Verficând etimologia cuvântului  în DEX, aflăm că:

ghișeu sn [ At: CADE / V: (înv) ~et / Pl: ~ee / E: fr guichet] – înseamnă :  Ferestruică ori deschizătură amenajată în ușa sau în peretele unui birou, prin care publicul poate lua contact direct cu funcționarii unei instituții.

Din păcate  implementarea conceptului , la nivel de teorie, în cazul de față se află într-o flagrantă contradicție cu modul ei de punere în practică, întrucât nu există niciun ”ghișeu”, așa  cum este el statuat în DEX. Dacă nu cumva, mai nou, această instituție nu a modificat și  semantica unor cuvinte, printr-o nouă metodă  ”fiscalo-lingvistică”.

  1. Referitor la  acuzațiile conform cărora acest material ar fi fost realizat ca urmare a unei experiențe personale a autorului articolului, îi informăm pe cei ce au redactat    dreptul la replică, de față, faptul că se află într-o  gravă ”eroare”.  Articolul nu exprimă  experințele personale ale autorului,  ci opiniile cititorilor  care, în virtutea dreptului la exprimare, jigniți și iritați de modul soluția găsită de Administrația Financiară, au  găsit de cuviință de a le aduce la  cunoștința mass-media.

În consecință măsurile implementate de AJFP Giurgiu nu aveau menirea de a satisface egoul instituției, sau a angajaților ei, ci chiar de a veni în întâmpinarea dorințelor contribuabililor , de a eficientiza activitatea și  de a respecta drepturile ”adrisanților”.

  1. Cât privește  argumentul că ghișeul este amenajat într-un loc adecvat, cu o suprafață, o înălțime și un volum de aer ce permit desfășurarea activități în condiții optime, considerăm că este o mențiune subiectivă, întrucât acea încăpere exista deja în cadrul Administrației, nefiind construită ad-hoc, pentru a servi acestui scop.
  1. Mai mult  de atât, ni se pare irelevant , cât de mare este suprafața unui spațiu,  cât timp înghesui  în el personalul a 6-7 birouri cu contribuabilii aferenți…
  1. Despre confidențialitatea pe care o considerați respectată, o parte dintre cetățeni susțin că, la modul în care se desfășoară în prezent întreaga activitate a ”Ghișeului Unic”, raportat la numărul de funcționari,  la numărul de încăperi folosite și implicit de numărul de persoane ce se înghesuie  zilnic în  acest  ”providențial”  spațiu, pentru a primi consiliere, numai de confidențialitate nu se poate vorbi.
  1. Reamintim totodată, că actualul sistem GDPR, care transpune o decizie europeană, prevalează  față de toate dispozițiile legale inserate de dvs. în acest drept  la replică.
  2. Pentru a ne dovedi că suntem ignoranți, în finalul dreptului la replică conducerea AJFP ne atrage atenția că fotografia expusă nu  este realizată în interiorul instituției. O  altă constatare irelevantă întrucât nu fotografia  este cea care exprimă  situația critică, de fapt,  ci  sesizările cititorilor  care reclamă   modul  ”heirupist”  în care se lucrează, fotografia  fiind   doar  o imagine  care însoțește materialul pentru a sugera  sau  sublinia cele inserate în conținutul articolului, conform uzanțelor jurnalistice.

 

Pe cale de consecință, întrebăm și noi, retoric, conducerea instituției:  Dacă relatam despre situația din Palestina, Irak, Siria sau alte zone de conflict din lume, ar fi fost   imperios necesar să ne deplasăm personal la fața locului?

Deontologia cât și normele statuare ale profesiei  ne permit să apelăm oricând la imagini sugestive, mai ales că  nimeni nu a făcut  afirmația că acea fotografie ar  fi realizată în ”ghișeul unic”.

În concluzie, nu am prezentat ”eronat” o situație, ci am expus modul  în care o parte dintre cetățenii acestui Municipiu au perceput  acest Ghișeu Unic.

Despre necesitatea  instalării unor  aparate de climatizare, pe o vreme cu temperaturi de 35 de grade,  credem că este un act de normalitate, într-un stat European ca al nostrum, nu-i așa și   nicidecum  un privilegiu exagerat , acordat contribuabililor din banii cărora sunteți plătiți. Vom reveni până când unii își vor… reveni!

(Jurnal)