346052.TIF

Sala Mare a Ateneului ”Nicolae Bălănescu” a găzduit luni 25 mai Simpozionul ”Regimul juridic al achizițiilor publice în instituțiile bugetare”, organizat de către Consiliul Județean, Primăria Giurgiu și Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu.

Corupția în ziua de azi constituie unul din subiectele principale de discuție în orice domeniu și la orice nivel, reprezentând una dintre cele mai mari provocări ale lumii contemporane. Pornind de la această situație reală organizatorii simpozionului și invitații lor speciali i-au invitat pe participanții din sală, cu toți salariați în instituțiile publice și cu atribuții în domeniul achizițiilor, să participe la un dialog interactiv, așa după cum a subliniat în deschiderea lucrărilor susținătorul și twotodată moderatorul acestui simpozion, Paul Milodin, Comisar șef de poliție și Șef al Biroului de Prevenire a Corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Primarul municipiului Nicolae Barbu a adresat în numele administrației locale un salut de bun venit participanților la această acțiune deosebit de importantă și utilă pentru comunitatea giurgiuveană menționând:  Acest simpozion este bine venit, mai ales că la el participă persoane din domeniul achizițiilor publice, persoane care lucrează în instituții bugetare. Achizițiile publice în exercițiul financiar european reprezintă ”Cuiul lui Pepelea”, cui care a dus la pierderea multor fonduri europene până acum.

Primarul municipiului a mai precizat faptul că piedicile care au existat și în legislație au dus la corecții finaciare aplicate unităților administrativ teritoriale sau chiar la pierderi de fonduri! Pentru viitorul apropiat noi ne dorim o legislație eficientă și sper ca rezultatele discuțiilor de azi să ducă la elaborarea unei noi legislații care să vină în sprijinul UAT-urilor (primării) și să nu mai lase loc de interpretări subiective. În urma discuțiilor pe care le vom avea cu reprezentanții Direcției Generale de Anticorupție – Paul Milodin, A.N.R.M.A.P.- Dana Cristina Bratu și Comisia Națională de Soluționarea Contestațiilor (CNSC) – Florentina Mirabela Drăgan, sper să plecăm de aici la finele simpozionului cu ideea de a lucra corect zi de zi în sprijinul UAT-urilor. Sper, ca și de aici încolo să mai avem și alte astfel de întâlniri… succes lucrărilor – a mai spus Nicolae Barbu.

Simpozionul vine  ca preambul la  intenția Guvernului de a modifica Legea Achizițiilor publice. Conform acesteia un contract de achiziţie publică va fi atribuit pe baza ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, care va lua în calcul preţul, dar şi calitatea produsului/serviciului care urmează să fie cumpărat,statul sau autoritatea publică având dreptul să nu comunice, în anumite condiţii, de ce a respins o ofertă. Apare și o nouă metodă de atribuire: ”parteneriatul pentru inovare”.

Procedura este prevăzută în primul draft al proiectului noii legi a achiziţiilor publice, care reglementează regimul juridic al contractelor de achiziţie publică, procedurile de atribuire a acestor contracte, precum şi aspecte legate de derularea contractului.

Heliade CĂLIN