Vineri, 19 februarie, în cadrul celei de-a doua zile a şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România, a fost prezent şi premierul Emil Boc. Conform spuselor primarului Lucian Iliescu (membru în Comitetul Director al AMR), acesta se pare că a fost senzibilizat de problemele ridicate de primarii municipiilor.

“Am căzut de acord ca pe 5 martie să ne întâlnim din nou cu domnul Boc şi cu reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Mediului şi al Economiei pentru găsirea de soluţii cu privire la regiile de termoficare” a declarat Iliescu.

Singura soluţie viabilă pentru modernizarea vechilor CET-uri este preluarea acestora de către Guvern şi accesarea de fonduri europene.

Iliescu crede că, în sfârşit, guvernanţii şi-au dat seama de lipsa de rentabilitate a centralelor în condiţiile în care cheltuielile enorme nu reprezintă subvenţiile ci costurile pentru nişte centrale expirate.

“Noi şi Guvernul plătim această prostie. Giurgiu are cel mai ridicat preţ al gigacaloriei din cauza datoriilor acumulate de CET în ultimii 20 de ani. Centrala deţine instalaţii complet depăşite” a punctat acelaşi Lucian Iliescu.

După “modernizarea” regiilor de termoficare pe fonduri europene, acestea se vor întoarce la comunităţile locale (sau judeţene, după caz), care urmează să se ocupe de contorizarea individuală pentru cei care primesc energie termică în sistem centralizat.

Bogdan VLADU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here