La data de 22.11.2013, poliţiştii Municipiului Giurgiu au desfăşurat mai multe acţiuni de amploare, pe raza municipiului pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică şi diminuarea fenomenului infracţional.

Încă de la primele ore ale zilei de vineri 22 noiembrie, polițiștii au instituit filtre rutiere, efectuând controale la mai multe locaţii din municipiul Giurgiu, considerate cu risc criminogen.

Între orele 6.30 și 08.00 s-a acţionat, punctual, în cartierul ,,Istru” din municipiul Giurgiu, împreună cu poliţişti locali, la locuinţele sociale, verificându-se legalitatea formelor prin care persoanele domiciliază în acestea, urmărind identificarea persoanelor urmărite naţional s-au internaţional, a persoanelor dispărute de la domiciliu (în special a minorilor), depistarea persoanelor cunoscute cu comportament violent, a celor care locuiesc fără forme legale sau care nu-şi justifică prezenţa în zonă, depistarea şi luarea măsurilor legale împotriva persoanelor fără adăpost, în special a minorilor, identificarea persoanelor care deţin bunuri suspectate că ar proveni din comiterea de infracţiuni, dar şi a celor care deţin obiecte interzise potrivit dispoziţiilor Legii nr. 61/1991.

Între orele 8.00 și 10.00, echipe mixte de poliţişti au efectuat controale la centrele de colectare a materialelor feroase şi neferoase, acţionându-se pentru prevenirea furturilor dar şi identificarea bunurilor provenite din comiterea de infracţiuni, și mai ales a celor care valorifică în mod repetat componente din fier provenite din infrastructura feroviară, din sistemul energetic naţional, de îmbunătăţiri funciare şi reţele de telecomunicaţii, precum şi pentru verificarea documentelor de transport ale deşeurilor.

Între orele 10.00-13.00 s-a acţionat în Piaţa Centrală şi zona adiacentă, pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite cu produse agroalimentare sau provenite din contrabandă, prin care se aduc prejudicii importante bugetului de stat, precum şi pentru asigurarea climatului de ordine publică pe segmentul stradal poliţiştii desfăşurând activităţi specifice pentru constatarea faptelor antisociale de genul evaziunii fiscale, comerţului ilicit, transportului de bunuri şi produse agroalimentare fără documente de provenienţă etc.

Între orele 13.00-14.00, s-a acţionat în zona unităţilor de învăţământ pentru prevenirea victimizării elevilor şi a diminuării absenteismului şcolar.

Pe timpul desfăşurării tuturor acestor activităţi, au fost constatate două infracţiuni economico-financiare şi 69 de contravenţii, pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 11.070 lei, din care 8 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 6 pentru încălcarea prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 6 pentru încălcarea prevederilor Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, iar 24 pentru abateri la alte legi.

La rândul lor, poliţiştii rutieri au constatat o singură infracţiune rutieră aplicând 25 de sancţiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2002, pentru neacordarea de prioritate, lipsa centurii de siguranţă, etc., reţinând 5 permise de conducere.

O persoană este cercetată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de refuzul conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei. La acţiunile de vineri au participat 43 de poliţişti, din care 18 din cadrul structurii de investigaţii, 15 din cadrul structurii de ordine publică, 4 de la Biroul Rutier, cu sprijinul a 6 poliţişti locali şi 5 jandarmi din cadrul I.J.J. Giurgiu. (Jurnal PRESS)