Cu aproximativ două luni înainte de începerea unui nou sezon, în Liga Secundă de Fotbal planează, pe lângă incertitudinile provocate de criza economică, şi o „nebuloasă” cu privire la „împărţirea” celor două serii.România este singura ţară (alături de Bulgaria, Kazahstan şi Bosnia Herţegovina – şi sper să nu fi omis o alta) care beneficiază de o ligă secundă „formată” din două serii. Acest lucru duce la inexactităţi, cum ar fi „repartizarea”. Bunăoară, după fel şi fel de „jonglerii” (să nu uităm că în 2005/2006 Dunărea Giurgiu a evoluat în Divizia B – pe atunci – într-una dintre cele TREI serii existente) s-a ajuns la concluzia că trebuie să existe o Serie Vest şi o Serie Est. Dacă până acum, cu chiu cu vai, „împărţirea” a funcţionat, în viitorul apropiat va fi nevoie ca o echipă „estică” de drept, să devină forţat una… „vestică”. De ce?

În urma încheierii stagiunii 2008/2009 pentru primele 3 eşaloane, au avut loc următoarele transformări: din cele patru echipe care au retrogradat din prima ligă: Gaz Metan Mediaş, Farul Constanţa, CS Otopeni şi Gloria Buzău, ultimele trei vor fi repartizate în mod logic în prima serie (Seria Est).

Seria I a fost părăsită de şase echipe: Ceahlăul şi FC Ploieşti (care au promovat), Ştiinta Bacău, Progresul, Modelu şi Forex (care au retrogradat).

Din Liga a III-a au promovat (şi implicit repartizat în Seria I): CSM Râmnicu Sărat, Steaua II Bucureşti, Victoria Brăneşti (toate trei direct) şi Tricolorul Breaza (în urma unui baraj).

Douăsprezece echipe (adică ocupantele locurilor 3-14) se vor regăsi în Liga Secundă (Seria I) şi în sezonul următor.

Apoi încep calculele: avem aşadar 12 (rămase) + 3 (retrogradate din L1) + 4 (promovate din L3) = 19 echipe (din 18 locuri disponibile).

Cine pleacă?!

În mod normal-anormal, dacă ne uităm pe hartă, ar trebui să fie repartizată în Seria a II-a Tricolorul Breaza, deoarece este „cel mai vestic punct estic”, urmată după acest criteriu de Dunărea Giurgiu şi Cetatea Suceava.

De altfel, se pare că ziarele centrale spun că cele trei formaţii menţionate mai sus sunt îndreptăţite să evolueze în Seria a II-a: Breaza pentru că este cea mai „vestică”, Giurgiu pentru că face parte din cel mai „vestic” judeţ (în situaţia de faţă) şi Suceava pentru că distanţele sunt oarecum egale pentru formaţia bucovineană (aceasta trebuind să efectueze într-un sezon mai mult de jumătate dintre deplasări la peste 450 de kilometri distanţă).

Nu neapărat „valoarea” seriei vestice îi face pe „estici” să fugă precum “Dracul de tămâie” de posibilitatea de a evolua acolo, ci costurile generate de deplasări. Imaginaţi-vă ce ar însemna pentru o echipă precum Dunărea Giurgiu să facă deplasări „una şi una”: Baia Mare, Arad, Cluj, Târgu Mureş, Bihor (de două ori), Timiş ori Sălaj! De asemenea, ce ar însemna şi pentru aceste echipe să se deplaseze la Giurgiu.

Başca faptul că formaţia „alb-albastră” este cam singura care nu beneficiază de un autocar mai de Doamne-Ajută (marea majoritate a deplasărilor fiind făcute cu un microbuz).

Chiar dacă este poate prea devreme să vorbim despre configuraţia celor două serii, este absurd să ne gândim că „timpul” le va rezolva pe toate (există voci care afirmă că nu toate cele 19 echipe vor putea lua startul la ediţia viitoare a campionatului). Iar când te gândeşti că Tricolorul Breaza este condusă de o persoană influentă la Federaţie, Constantin Anghelache, oficialii giurgiuveni ar trebui să fie foarte atenţi.

Ar fi incorect ca Dunărea să fie repartizată în Seria Vestică în condiţiile în care, în Seria I joacă de obicei cu vreo 8 echipe din Bucureşti şi Ilfov, alte 4 echipe provenind din localităţi aflate la mai puţin de 200 de kilometri de Giurgiu.

Bogdan VLADU