6270Autismul, una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copiilor, înregistrează o creştere alarmantă în toate mediile, şi în România, potrivit statisticilor. Astfel, în țara noastră, anul trecut erau declarate oficial aproximativ 8000 de persoane diagnosticate cu autism (conform Ministerului Sănătăţii). Numărul real al acestora este, însă, mult mai mare, majoritatea copiilor afectați nefigurând în evidenţa oficială.

 Cifrele ONG-urilor de la noi din țară, care se ocupă de această afecţiune, arată că peste 30.000 de copii suferă de autism, iar numărul real poate fi mult mai mare, în timp ce conform studiilor la nivelul UE, tulburarea în cauză afectează un copil din 68 şi este în continuă creştere. În legătură cu acest subiect, ne-am adresat, pe plan local, psihologului specializat în psihologia clinică și psihopedagogia specială, Mihaela Covțun, care ne-a confirmat aceste date, precizându-ne că cea mai eficientă terapie de recuperare în acest caz este terapia ABA, însă la baza planului de intervenție trebuie să stea obligatoriu un specialist

 Părinții copiilor cu autism trebuie, în primul rând, să se informeze corespunzător și să nu își trimită copiii pentru terapie la persoane necalificate și nesupervizate, care își atribuie niște competențe pe care nu le dețin. Mă refer la cele specifice terapiei pentru copiii autiști, și anume terapia ABA. Această terapie trebuie începută de la o vârstă foarte fragedă (2 ani) și este necesar un număr foarte mare de astfel de ședințe pe săptămână, pe care numai un specialist în domeniu le poate coordona, pentru că, deși pare simplu, pașii în această terapie trebuie urmați cu mare strictețe. Totodată, prin intermediul publicației noastre, psihologul Mihaela Covțun a dorit să tragă un semnal de alarmă pentru toți părinții copiilor care suferă de autism: Doresc, pe această cale, să le sugerez acestor părinți ca înainte de începerea terapiei, să se adreseze medicilor de specialitate (medicilor psihiatri) și apoi să contacteze psihologi autorizați și acreditați de către Colegiul Psihologilor. Timpul, chiar și banii pe care îi pierd cu persoane incompentente pe acest segment, este în detrimentul recuperării copilului. Doresc să le mai transmit părinților să nu mai aibă ca unic punct de referință alți părinți, vecini, rude sau diverși cunoscuți. Criteriul de selecție obligatoriu trebuie să fie verificarea persoanei care se va ocupa de copil și numai dacă acea persoană se dovedește a fi specializată în terapia copiilor cu autism, să înceapă ședințele aferente.

        Jurnaliștii publicației nostre au stat de vorbă în acest sens și cu câțiva părinți ai căror copii suferă de autism, care ne-au întărit cele spuse de psihologul Mihaela Covțun: Am apelat la un psiholog despre care nu știam că nu este specializat în terapia ABA și am pierdut câțiva ani buni trimițându-mi copilul la niște ședințe care nu au dat niciun rezultat. Ulterior, am aflat că este necesar ca această terapie să fie făcută de un specialist și că fiecare lună din an este deosebit de importantă în recuperarea copilului, ne-a declarat o mămică.

Așadar, stimați părinți, în cazul în care constatați cel mai mic semn de anormalitate în comportamentul copilului dvs, cereți de îndată părerea unui specialist, pentru că odată cu trecerea timpului, recuperarea acestuia va fi mult mai dificilă, poate chiar imposibilă.

(Teodora NICOLAU)

1 COMENTARIU

  1. Mai bine această Doamnă psiholog Mihaela Covțun ar pune mâna să se pregătească temeinic pentru specializarea pe care o practică.Acum înțelegem de ce se auzeau zgomote,zumzete în sală,în 2013 la o testare pe care o susținea dumneaei,probabil din cauza experienței în tratarea autismului.Din păcate suntem invadați de acești indivizi cu particulare care se cred foarte specializați.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.