nicolae_barbu_350205001Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că a fost semnat un protocol cu municipiul Ruse, Bulgaria, în vederea depunerii a cinci proiecte comune în cadrul Programului Transfrontalier România-Bulgaria, în valoare totală de 30 de milioane de euro.

‘ Zilele trecute a fost semnat protocolul între Giurgiu şi Ruse privind cele cinci proiecte care vor fi depuse pe Programul transfrontalier România-Bulgaria. Este vorba de cinci proiecte în sumă totală de 30 de milioane de euro. Primăria municipiului Giurgiu va avea aproximativ 12 milioane de euro, iar Ruse, o localitate cu o suprafaţă mult mai mare, va primi o finanţare de 18 milioane de euro”, a afirmat Barbu.

Două proiecte vor fi depuse pe axa mobilitate urbană, unul pe transport rutier şi altul pe transportul pe apă. Conform lui Barbu, un prim proiect vizează interconectivitatea între cele două localităţi şi, pentru partea română presupune reabilitarea a două tronsoane de drum din regiunea de graniţă în municipiul Giurgiu, suma alocată municipiului Giurgiu urmând să fie 4,7 milioane de euro. Pentru acesta, a fost finalizat proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate.

Cel de-al doilea proiect se referă la amenajarea canalului Sfântul Gheorghe din municipiul Giurgiu, a malurilor, precum şi stabilirea unor pontoane, într-un mod organizat urbanistic, bine delimitat, având o valoare de 2,8 milioane de euro.

Alt proiect se referă la ‘reabilitarea şi punerea în valoare a Cetăţii Giurgiu’, având o valoare de două milioane de Euro, pentru care este deja ‘finalizată partea de proiectare’, a menţionat primarul.

‘Pe axa privind valorificarea potenţialului cultural va fi un proiect de 1,35 milioane de euro, acesta urmând a se realiza în zona Turnului cu Ceas, lângă Galeriile de Artă. Acest proiect va cuprinde mai puţine lucrări de construcţii-montaj, dar vor fi amplasate jocuri de lasere care să prezinte diverse scene din diverse perioade din istorie, acelaşi lucru se va întâmpla şi pe partea bulgară, dânşii au venit cu această idee. Noi am integrat în acest proiect Turnul cu Ceas şi ‘farfuria’ din jurul turnului, într-un joc de lasere care să prezinte chiar imagini cu Turnul din anumite perioade”, a precizat edilul din Giurgiu.

Cel de-al cincilea proiect este unul în valoare totală de 1,3 milioane de euro şi se referă la realizarea şi dotarea unui centru de intervenţii şi management al riscului în caz de inundaţii în regiunea de graniţă Giurgiu-Ruse, Bulgaria, a mai precizat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

El spune că aceste cinci proiecte se înscriu în strategia de dezvoltare locală a municipiului Giurgiu, dar şi în master planul de dezvoltare a Euroregiunii Giurgiu-Ruse.

Potrivit primarul municipiului Giurgiu, cele cinci proiecte au ca „termen de validare luna februarie 2016” şi, dacă vor fi selectate şi vor primi finanţare, vor face parte din „programul de campanie electorală din vara anului viitor”.

‘Dacă proiectele prezentate vor fi selectate pentru finanţare, vor face parte exact din direcţiile şi modul în care voi ieşi în faţa oamenilor să le explic ce vreau să fac în mandatul viitor’, a menţionat Nicolae Barbu. AGERPRES