În curând vor fi publicate în Monitorul Oficial al României normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, norme ce vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării. Conform unui comunicat remis la redacție de către DSVSA Giurgiu, Proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini au obligaţia să îi înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân”. De precizat căregistrul de evidenţă a câinilor cu stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Comunicatul precizează că Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpâneste o bază de date și informații pe suport electronic. Înregistrarea datelor și informațiilor legate de proprietari sau deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice, câini, vaccinarea antirabică, tratamentele antiparazitare, sterilizare – va fi efectuată de către medicii veterinari de liberă practică care își desfăsoară activitatea în cadrul unităților de asistentă medicală veterinară (cabinete veterinare, clinici veterinare, spitale veterinare si clinici universitare).

Prin urmare, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice, se vor adresa unităţilor medicale veterinare de asistenţă menţionate anterior şi nu Colegiului Medicilor Veterinari.

Până la data intrării în vigoare a normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân nu se fac înregistrări înregistrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Colegiul Medicilor Veterinari recomandă ca, până la data intrării în vigoare a normelor menționate, să fie identificați prin microcipare doar câinii care părăsesc teritoriul României și au nevoie de pașaport. Dacă totuși proprietarii/deținătorii de câini optează pentru indentificarea câinilor, înainte de intrarea în vigoare a normelor, se va proceda ca și până în prezent, urmând ca înregistrarea datelor și informațiilor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân să se efectueze de către medicul veterinar, după intrarea în vigoare a normelor. Cei doi semnatari ai comunicatului, Dr. Claudiu Șerban, director executiv al DSVSA și dr. Gheorghe Coporan, dir. Exec, adjunct, menționau în finalul comunicatului: Proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice au posibilitatea identificării și înregistrării în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân până la 01.01.2015, dar înainte de efectuarea vaccinării antirabice sau de vânzare, donație etc.

(Jurnal)