4540-293410-centralatermicautileserviciiraduopainaasociatiadelocatariÎn ultimii ani, unii dintre locatarii blocurilor de locuinţe din municipiul Giurgiu, ce tocmai şi-au instalat centrale electrice sau pe gaz, încurajaţi deseori de către administratorii Asociaţiilor de proprietari, au început  o campanie ilegală de suprimare a conductelor  de furnizare a agentului termic pe scări, tăindu-le pur şi simplu! Reprezentanţii Serviciului juridic al furnizorului de căldură din municipiu ne declarau în acest sens că în acest mod, locatarii riscă un dosar penal, şi totodată  îi condamnă la izolarea în cadrul condominiului şi mai ales la ierni petrecute în frig, pe toţi ceilalţi locatari  din bloc ce nu au posibilitatea instalării unor astfel de surse de încălzire. Este cazul unor  blocuri de locuinţe din municipiu precum blocul 102 de exemplu în care majoritatea locatarilor ce şi-au instalat centrale de apartament  au decis, într-o şedinţă a Asociaţiei,  debranşarea  totală  de la instalaţia de furnizare a agentului termic. Asta însă fără un memoriu tehnic prealabil, o aprobare din partea Primăriei municipiului sau găsirea unei soluţii pentru  ca ceilalţi cinci locatari ai scării să nu aibă de suferit în urma deciziei lor, mergându-se doar pe principiul majorităţii!?  În acest fel un profesor pensionar, ale cărui venituri nu îi permit să recurgă la instalarea de centrală în apartament , este acum pur şi simplu condamnat să moară îngheţat  în iernile reci ce vor urma.  În Blocul 92, scara D, unul dintre locatari a tăiat la rândul lui ţevile alimentării cu agent termic, pe verticală, izolând astfel posibilitatea vecinilor de deasupra sa, să se mai încălzească prin intermediul sistemului de termoficare al oraşului. ”Fiecare a ajuns să acţioneze după cum îl taie capul”,  declară uluiţi reprezentanţii CET.

În timp ce locatarii posesori de centrale de apartament pretextează că s-au săturat să tot plătească CET-ului ţevile ce le trec, pe la subsol, prin apartament şi căldura în comun, degajată de pereţii împrejmuitori, ai locuinţelor, reprezentanţii furnizorului de căldură susţin că aceste abuzuri pot fi încadrate mai degrabă la ”tulburare de posesie” şi că Parchetul ar trebui să se autosesizeze în aceste cazuri. Nu trebuie însă ignorată Legea locuinţelor în comun, gen blocuri de apartament, care precizează faptul că locatarii sunt obligaţi să plătească în comun căldura ţevilor ce trec prin subsolul blocului şi prin apartamente, legiuitorul plecând de la premisa că blocurile iniţial au fost proiectate pentru alimentarea cu căldură în sistem centralizat, lucru pe care fiecare locatar  ar fi trebuit să şi-l asume atunci când a acceptat să locuiască într-un astfel de spaţiu, comun cu ceilalţi locatari.

Alţii spun însă că aceste debranşări  ar trebui  făcute în urma unor  negocieri prealabile, ocazie cu care s-ar putea găsi soluţii tehnice  adecvate apartamentelor celorlalţi locatari ce, din diferite motive, nu pot agrea măsura capitală a tăierii ţevilor  de furnizare a agentului termic, operaţiune ce le-ar pune unora dintre ei în pericol chiar viaţa. Iată de ce este nevoie de o implicare directă a Primăriei Giurgiu în această problemă pentru ca locatarilor apartamentelor, cu venituri modeste, să nu li se pună în pericol sănătatea printr-o măsură unilaterală care se pare că nu este cea mai fericită pentru cei ce vor s-o aplice ţinând contimplicaţiile juridice dare şi de scumpirile la gaze din ultima vreme alături de premisa unei pieţe libere a energiei electrice impuse de către FMI. Cert este că se impune cât mai urgent o dezbatere pe această temă  extrem de controversată, găsirea unei soluţii de către autorităţile locale urmând a pune capăt micilor animozităţi, mulţumindu-i astfel pe toţi locatarii, deopotrivă.

Florian Tincu

3 COMENTARII

  1. Legea 325/2006 a energiei prevede interventia primarului si a ANRSC cu amenzi in cazul debransarilor ilegale.Dar primarul nostru, desi se lamenteaza ca nu vrea sa ajungem in situatia de la Alexandria, nu intervine din motive electorale pt. stoparea ilegalitatilor facute de cei cu centrale proprii si atunci acestea se perpetueaza.
    Si pretul Gcal creste!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.