Cu câteva săptămâni în urmă, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, întrebat  de un jurnalist al publicației noastre ce măsură se poate lua împotriva celor ce își lasă imobilele sau terenurile în paragină în mijlocul orașului ne vorbea în premieră despre acest nou proiect. Conform acestuia proprietarii care își lasă clădirile sau terenurile uitate de timp, neîngrijite, ar putea plăti impozite de până la 5 ori mai mari decât restul proprietarilor. Asociația Municipiilor din România a propus deja Guvernului această măsura, modificarea urmând să  fie discutată în luna decembrie. Guvernul urmează să aprobe cota maximă de supraimpozitare, iar  apoi administrațiile locale să decidă care va fi majorarea în funcție de situația din fiecare oraș.

                Această măsură nu urmărește să aducă bani în plus la bugetul local ci sa rezolve problema clădirilor și  terenurilor abandonate, proprietarii fiind siliți fie să le repare fie să le vândă, fie să discute o soluție de finanțare cu primăria pentru a le putea reabilita. Orașele vor arăta mai bine anul viitor dacă această inițiativă legislativă va fi aprobată – a declarat Ilie Bolojan, președintele executiv al Asociațiilor Municipiilor din România.
În prezent amenzile nu funcționează deoarece proprietarii le contestă și  primăriile stau din acest motiv ani de zile prin instanțe, timp în care clădirile rămân în paragină , devenind adevărate crescătorii de șoareci și șobolani. În contextul noii măsuri în cazul în  care se va ajunge la valori mari de impozite neplătite, se va putea ajunge până la confiscarea proprietății. (M.Taru)