Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parţială a pedepsei sub supraveghere electronică (…) Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziţie, de funcţionare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare şi modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poţi introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, a declarat despre această măsură, ministrul Justiției Tudorel Toader.

Ministrul a precizat că printre prevederile proiectului una se va referi la obligaţia pe care o va avea deţinutul de a-şi încărca la timp acumulatorul brăţării.

Îmi spunea cineva dintr-o ţară care are sistemul acesta, zicea «Vedeţi să nu uitaţi la proiectul de lege următorul lucru, ce am uitat noi: brăţara are un acumulator care se pune în priză, dacă nu îl pui la încărcat nu te mai poate supraveghea». Dacă nu e prevăzută în lege obligaţia încărcării, ca să rămâi sub supraveghere, nu este temei juridic să te sancţioneze. Zicea că au modificat legea şi au spus că fapta de a nu încărca brăţara, acumulatorul, constituie o sustragere de la supraveghere electronică, e o infracţiune în sine şi zicea că cei supravegheaţi sunt acum atenţi şi încarcă brăţara, acumulatorul”, a afirmat ministrul.

Tudorel Toader nu a precizat însă când acest proiect va fi finalizat sau când sistemul ar putea fi aplicat și în România.

(Jurnal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here