Polițiștii nu pot ține la secție o persoană mai mult de opt ore, 12, în cazuri speciale. Trebuie să-i dea drumul sau să dispună reținerea pentru 24 de ore.

Persoanele conduse la sediul Poliției pentru cercetări pot sta doar opt ore pentru a le fi stabilită identitatea și a se lua măsuri preliminare, iar în caz excepțional, pot fi ținute până la 12 ore. Prevederea apare într-un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, care corectează neclaritățile din legea veche, după cum arată Digi24.

Intervalul de 8-12 ore nu se referă însă la fapte mai grave, pentru care polițistul poate dispune sau cere procurorului o reținere de 24 de ore, care poate fi urmată, sau nu, de solicitarea unui mandat de arestare în instanță.

Proiectul de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne are ca obiect modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliției. “Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției trebuie să se realizeze de îndată, dar fără să depășească 8 ore de la momentul inițierii deplasării”, se arată în expunerea de motive a proiectului Ministerului de Interne, potrivit Digi24. 

Totuși, se pot ivi situații în care identitatea persoanei să nu poată fi stabilită în termenul de 8 ore, astfel că MAI propune ca acest termen să se prelungească cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și luării măsurilor legale, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. “Polițiștii au obligația de a permite persoanei să părăsească sediul după finalizarea activităților anterior menționate, sau/și după expirarea celor 12 ore, chiar în lipsa stabilirii identității”, precizează MAI.

Potrivit noilor reglementări, polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;

b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;

d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică. Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale, iar verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

Legea nr. 218/2002 stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.

(Jurnal)