În urmă cu câteva luni vă relatam despre activitatea întreprinsă de sindicatul “Liga Cadrelor Didactice din Giurgiu”, activitate venită în sprijinul profesorilor care fuseseră nedreptăţiţi de guvernul Boc prin micşorarea salariilor. Reamintim că tot în aceeaşi perioadă a fost desfiinţat inclusiv statutul cadrelor didactice. Oricum este bine de  ştiut faptul că lupta sindicală nu poate avea pauze, de aceea  am considerat necesar să reluăm discuţia cu preşedintele sindicatului profesorilor giurgiuveni, prof. Ion Trăistaru din punctul  la care rămăsesem la ultima noastră întâlnire. Cu această ocazie am aflat că biroul sindicatului s-a transformat într-un adevărat laborator  de întocmire a dosarelor trimise în instanţă pentru obţinerea drepturilor care li se cuvin profesorilor. Despre realizările obţinute, cu largul concurs al instanţelor de judecată şi despre viitoarele dosare ce intenţionează să le depună în instanţă  Ion Trăsitaru a spus: “După cum  vă relatam la ultima noastră întâlnire, profesorii, de fapt toate cadrele didactice, au obţinut în instanţă recuperarea părţii salariale tăiate de guvernul Boc. Numai că aceste sume vor fi rambursate gradual, procentual pe o durată de 5 ani. În aceste condiţii profesorii pierd foarte mult, deoarece instanţa nu a ţinut cont şi de inflaţie… De ceea am deschis un nou proces pe care l-am şi câştigat,  în care am solicitat ca profesorii să primească o dobândă pentru aceşti bani. Un alt proces câştigat a fost acela în care învăţătoarele ce efectuau ore de educaţie fizică cu copiii  nu erau remunerate. De acum, datorită procesului câştigat în instanţă, orele de educaţie fizică vor fi remunerate. Zilele acestea vom iniţia un nou proces în instanţă în favoarea cadrelor nedidactice, pentru care vom solicita adăugarea la salariul de bază a sporului de vechime separat şi nu inclus în salariu, cum este în prezent. Asta  deoarece ni se pare nedrept ca un nou angajat să aibă acelaşi salariu cu un salariat cu peste 20 de ani vechime în câmpul muncii.

Referitor la cei 150 de euro pe care urmează să-i primească cadrele didactice  pentru achiziţionarea de cărţi sau orice alte activităţi, sume primite de la uniunea europeană prin programul “Dezvoltarea Carierei Didactice” , profesorii vor intra în posesia acestor bani până cel târziu vineri 14 noiembrie. Ministrul educaţiei îşi propune ca acest proiect să se deruleze cel puţin până în anul 2020.  Referindu-ne la modul de lucru al  domnului Pricopie, actualul ministru  al învăţământului, prin comparaţie cu fostul ministru al învăţământului, domnul Funeriu,  liderul de sindicat a spus: Dacă ne referim la perioada ministeriatului deţinut de Funeriu şi la prezent , în care-l avem ca ministru al învăţământului pe Pricopie, foarte multe lucruri s-au schimbat în esenţa lor;  de exemplu Funeriu a reuşit să ducă în derizoriu salariile profesorilor, iar actualul ministru Pricopie face eforturi să ne readucă cel puţin la salariile iniţiale deţinute de profesori înainte de abominabila atrocitate produsă de guvernul Boc. În ceea ce priveşte dialogul social dintre reprezentanţii cadrelor didactice, respectiv sindicate şi minister, în perioada ministrului Funeriu acest lucru era inexistent, pe când acum acest dialog are loc ori de câte ori situaţia din învăţământ, în întregul său, o impune. Cred că prin intermediul dumneavoastră pot să le mai transmit o veste bună cadrelor didactice şi anume că există un protocol semnat între sindicatele din învăţământ şi ministerul învăţământului, prin care Ministerul se obligă ca începând de anul viitor salariile profesorilor să crească cu 10%!

Convinşi fiind că sindicatul nu doarme, şi că va răspunde permanent  solicitărilor cadrelor didactice, indiferent de culoarea politică a unui guvern sau altul, le urăm succes la absolut  toate demersurile sindicale pe care le vor face de acum înainte pentru reconsiderarea acestei profesii şi a mândriei de a fi dascăl.

I.C.MANDU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here