Deşi am întrerupt pentru o săptămână derularea cazului privind conflictul iscat între ex-directoarea liceului Tehnologic Călugăreni şi un grup de profesori, iată-ne ajunşi, sperăm, la final. După ce aserţiunile, fără perdea, ale profesoarei Adriana Iacob , la scurt timp după eliberarea ei din funcţie, au deschis o adevărată cutie a Pandorei, dând naştere unui război al declaraţiilor între cele două părţi, iată-ne acum încercând să tragem concluzii şi  să aflăm ce este de făcut pentru ca astfel de tensiuni să nu se mai repete în instituţii  în care ar trebui să primeze educaţia, relaţiile armonioase între oameni. Conform spuselor dascălilor învinuiţi de către profesoara Adriana Iacob, de tot felul de lucruri imorale, ”manifestarea acesteia cu poalele-n cap, demonstrează în mod cert că mizeriile aruncate în ziar, nu sunt altceva decât agonia unei persoane ce vrea să deturneze atenţia de la abuzurile şi ilegalităţile, de natură penală, comise de către ea însăşi…”

 Mihai Roşu o scoate la tablă pe fosta directoare a liceului

Unul dintre contestatarii cei mai vehemenţi ai profesoarei Iacob este profesorul Mihai Roşu. Acesta ne declara că cei pe care cu ceva timp în urmă profesoara Iacob îi băga pe gât Consiliului de administraţie al Liceului (Badea Alina, Uzuneanu Daniela, Olteanu Mihaela), sunt  astăzi  contestaţi de aceasta (?!)

”Doamna directoare  a angajat după bunul său plac, numai personal necalificat, cunoştinţe de-ale ei, absolvenţi de liceu… De-a ce ne jucăm oare? Dacă citim materialul pe care vi l-a pus la dispoziţie spre publicare observăm că profesoara Iacob este supărată pe toată lumea. De la directorul general şi până la ultimul necalificat. Dacă până la 1 septembrie toată lumea o sprijinea, după ce nu a mai fost confirmată pe funcţie, lucrurile s-au schimbat radical. Ne-aţi întrebat dacă am încercat ceva pentru a putea schimba lucrurile. Evident! Ne-am adresat Inspectoratului Şcolar, Corpului de Control al Prefecturii, secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, şi chiar ministrului din acest minister, arătându-le tuturor abuzurile profesoarei Iacob. Nimeni însă nu a reacţionat în niciun fel, nu a luat nicio măsură. Iată de ce, în acest context, te manifeşti dictatorial,  că începi să declari: ” – Mie nimeni nu are ce să-mi facă!” După ce acuză în stânga şi-n dreapta, ne declară pe noi vinovaţi de faptul că nu mai este directoare. Asta  pentru că, de circa un an, i-am cam tulburat apele …

 Procese verbale măsluite grosolan cu pastă corectoare

În aceeaşi notă vehementă profesorul Roşu susţine că pentru ca apele să se liniştească în acest liceu trebuie mai întâi ca profesoara Adriana Iacob să-şi vadă de profesia ei şi să participe la ore, nu ca până acum… Dacă nu va înţelege de vorbă bună, o s-o sancţionăm! Nu dorim asta, dar nici să apărem prin ziare în tot felul de ipostaze scandaloase, nu se poate. E adevărat că d-na profesor a declarat ameninţător că nu va trece mult timp şi se va întoarce în aceeaşi funcţie. Să nu uite însă că între timp noi am avut acces la nişte documente pe care le ţinea închise prin sertare. Şi s-ar putea ca doamna asta să nu mai aibă ce să caute în învăţământ, aici unde se face educaţie. Dar ce ştie despre educaţie o femeie care nu ţine cont de lege, nu are regulamente…? Lumea nu ştie că această profesoară dezinformează grosolan, cu bună ştiinţă. Greşeala noastră, a tututor celor de aici, din liceu, a fost că ne-am adresat cui nu trebuia. Nu Inspectoratul şi Ministerul Educaţiei se ocupă de respectarea legilor în această ţară. Am constatat cu toţii că semnăturile de pe procesele verbale ale Adunărilor Consiliului de Administraţie sau Consiliul Profesoral sunt contrafăcute , textele documentelor fiind uneori modificate şi completate, în funcţie de interesul celui care a procedat în acest mod, ba chiar şterse grosolan cu pastă corectoare. Nimeni dintre noi nu a încercat vreodată aşa ceva.

Drăgan Ionela ne spunea la rândul ei că ştie de la o colegă despre un elev căruia profesoara Iacob, după ce i-a încheiat iniţial media, pedepsindu-l în acest mod pentru că nu venea la şcoală, i-a modificat-o ulterior, în acelaşi fel.  Oare cu ce preţ a fost făcut acest gest?- se întreabă acum ceilalţi profesori ai liceului.

 Le-a aprobat apropiaţilor ore, ştiind că nu va mai fi directoare

Profesorul Mihai Roşu continuă pe acelaşi ton acuzator să prezinte probe:   “Să continuăm… Profesoara Iacob se joacă în materialul prezentat de ea, declarând tot felul de bazaconii despre colega noastră, Drăgan Ionela,  pe care în cele din urmă a gonit-o pur şi simplu din liceu, după sintagma: ”Nu-mi place de ochii tăi!” deşi aceasta era cadru  didactic calificat. Deşi femeia a predat în liceu, degeaba, timp de o săptămână. Deşi avea acordul Consiliului de Administraţie! La plecare a fost şi avertizată să nu încerce să insiste pe lângă cineva să revină pe post căci în locul ei va aduce pe cineva de sus, de tot…Şi până la urmă a adus un profesor necalificat, în primul an de învăţământ, fără nicio pregătire pedagogică! În jurul datei de 15 august, simţind probabil că i-a venit ceasul şi că s-ar putea să nu mai fie reconfirmată pe funcţie, profesoara Iacob, umblă iar la cutia cu maimuţe şi ca să fie sigură că apropiaţii ei, necalificaţii, vor fi alături de ea şi în anul de învăţământ următor, convoacă o şedinţă de Consiliu de Administraţie (CA), ”ad-hoc”, punându-şi fanii să facă cereri în care să solicite plata cu ora, dându-le chiar şi decizii!  Deciziile sunt însă nule…Dacă la toate astea adăugăm faptul că pe lângă aceste decizii nule nu s-a constituit nici CA şi că documentele apărute ulterior au fost semnate de dumneaei vă daţi seama în ce situaţie suntem? Totul a fost făcut pe lângă lege. Să continuăm însă cu un alt aspect…Deşi termenul de atribuire a orelor  vacante, în regim de plată cu ora, era 3 septembrie, pentru apropiaţii d-nei Iacob termenul s-a prelungit până în 11 septembrie! Şi pentru că simţea că steaua norocoasă o părăsise, le-a eliberat protejaţilor săi deciziile, încă din data de 23 august! Soare Daniela, susţinătoarea sa înfocată este una din cei privilegiaţi de acest mod ilegal de susţinere pe post. Dar legile,  regulamentul şi bunul simţ sunt departe de d-na profesor Iacob.

 ”Lichidaţi-l că ştie prea multe!”

În privinţa aluziei scandaloase că aş fi amanta profesorului Roşu, profesoara Iacob a uitat prea uşor că atât eu cât şi colegul meu, amândoi avem copii care pot pune întrebări indiferent că sunt sau nu nişte lucruri născocite. Ei nu au de unde ştii asta. Adriana Iacob a uitat însă  de câte ori a fost refuzată de profesorul Mihai Roşu, căruia nu înceta să-i facă avansuri” – ne  mărturisea Drăgan Daniela.

Mihai Roşu, vizibil deranjat de acuzele colegei sale, simte nevoia să precizeze: ” Profesoara Iacob loveşte total nejustificat în profesorul Marin Cristian, dr. în istorie, cu nu ştiu câte cărţi editate, loveşte  în profesorul Ionel Tudor , directorul liceului, o somitate în matematică, autor de culegeri… şi când ajunge la mine ezită, neştiind de ce să se ia. De profesie nu putea spune nimic, de născocit vreun defect, nici atât! Aşa că ce poate durea cel mai tare la un om ca mine decât familia. Şi uite aşa m-am ales şi cu o amantă. Ba mai mult , mai declară că soţia mea era în stare de şoc atunci când a vorbit cu ea la telefon şi a aflat acest aspect. Soţia mea a fost într-adevăr în de stare de şoc, dar numai  atunci când a citit ce porcării putea să născocească Adriana Iacob. Femeia asta are ani câţi am eu de şcoală. Puţini ştiu că am doi copii mai înalţi decât conştiinţa ei şi că iubesc mult această familie lângă care m-am format. Probabil că de aceea a şi făcut acest gest…Ştiind cât de mult mă va durea asta. Adriana Iacob mizează pe dictonul: ”Lichidaţi-l că ştie prea multe…!” Şi într-adevăr ştiu multe…

 Ce ştie profesorul Roşu, compromiţător, despre  profesoara Iacob?

Să îmi spui dimineaţa ce ai făcut tu noaptea, şi nu o dată…amănunte pe care nu le pot reda verbal, darmite în scris, mie mi se pare o nebunie! De aia spun că femeia asta are tulburări de comportament. Dacă vă mai aduceţi aminte vă spuneam cu câteva luni în urmă că, la circa 2 săptămâni după învestirea ei ca director, au luat atitudine în Consiliul profesoral, profesorii Marin Cristian, d-na Fişcu şi profesorul Rusu, alături de mine. Ce a făcut atunci doamna Iacob? S-a urcat în maşină, s-a dus la inspectorul general al IŞJ Giurgiu şi i-a cerut acestuia să-i dea afară pe toţi cei de mai sus. Omul a întrebat-o ce motive are, la care ea i-a răspuns: ” – Eu nu lucrez cu ăştia!” Amintiţi-vă şi de faptul că pe un coleg de-al nostru nu-l primea la liceu pentru că avea mustaţă. Nu s-a lăsat până nu i-a ras mustaţa lui Brezaie. Şi atunci vă întreb: Ăsta-i om să conducă o şcoală şi să facă educaţie? Şcoala nu oferă doar cunoştinţe elevilor, ci trebuie să ofere şi latura educaţiei. Aceeaşi binevoitoare colegă a noastră susţinea că profesorul Enache, de Geografie, a fost hărţuit de noi să semneze o reclamaţie împotriva ei. Cu două săptămâni în urmă Enache mi-a dat telefon, plângând, spunându-mi că îi este ruşine să dea ochii cu mine pentru ce a făcut, dar că nu avut de ales. Dăduse acesteia o declaraţie în acest sens…

 ”Mai lasă bre, d-nă Iacob şi la alţii…!”

Pe lângă toate astea – ne mai spunea profesorul Roşu – doamna profesor, strângătoare ca furnica, şi-a luat şi o normă întreagă de Biologie (n.red.- 12 ore), deşi norma pentru un director de liceu este cuprinsă între 6 şi 8 ore. Iar pe lângă astea a mai luat şi 6 ore la şcoala generală, plus o oră de dirigenţie. Da’ mai  lasă bre doamnă şi la alţii! Şi asta în condiţiile în care nu prea s-a omorât cu venitul pe la ore, în timpul anului şcolar. Cereţi elevilor caietele de biologie şi veţi constata singuri asta. Cum poţi preda atâtea ore şi să mai faci faţă şi ca director? Dar uite că doamna Iacob a reuşit această performanţă… Că ce nu poate d-na Adriana Iacob.” Veteranul liceului, prof. dr. Marin Cristian, a dorit să fie cel care să încheie acest turnir al declaraţiilor din liceul tehnologic Călugăreni. precizând: ”În timp ce această fată a venit cu un an în urmă la acest liceu, eu sunt de peste trei decenii aici  şi ca profesor şi în chip de fiu al satului… Adriana Iacob a avut neruşinarea de a afirma că am un dosar penal. Dacă aş fi fost condamnat nu mai aveam ce să caut în învăţământ. Dar dacă ea are dovezi în acest sens, o rog  să le dea publicităţii. La fel de mult m-au durut jignirile şi acuzaţiile la adresa colegilor mei. Ştim cu toţii că ideal într-o şcoală este să aibă un colectiv unit. Atunci cum poţi să murdăreşti în aşa hal imaginea unor oameni valoroşi, ca cei din acest liceu, care deşi e mic are trei profesori doctori?! Când m-am înscris eu la doctorat Adriana Iacob nici nu se născuse. Cred că asta spune totul şi face în acelaşi timp diferenţa. Am fost şi director şi inspector şi primar, dar pot spune că nimeni până la această femeie nu a îndrăznit să mă jignească la acest mod. Mai spunea dumneaei că ne bucuram de tot felul de bunuri necuvenite din partea elevilor. Costumul  pe care îl am acum pe mine este singurul pe care îl am pentru ocazii mai speciale. Unde sunt atunci acele foloase de care aminteşte? Cum se face însă că elevi care nu au frecventat cursurile aproape un semestru ,au mediile încheiate de profesoara Iacob? Mai degrabă dumneaei ar trebui să ne explice cum de a fost posibil acest lucru, cum au fost angajate cadre necalificate în acest liceu, de ce procesele verbale ale şedinţelor de CA au fost modificate şi cine a semnat în fals aceste documente în locul profesorilor de drept…? De ce inspectorul general a susţinut-o atât de tare şi de ce a renunţat atât de repede la ea? Iată la câte întrebări va trebui să răspundă profesoara Adriana Iacob în viitorul apropiat…”

Profesorii liceului Tehnologic din Călugăreni mai spun că  alături de aceasta sunt solicitaţi să dea socoteală pentru patimile lor, pentru destabilizarea actului educaţional din această unitate şcolară, atât  inspectorul general al IŞJ, Petre Petre, dar şi  organele de control solicitate de dascălii acestei unităţi, care s-au făcut că plouă, în loc să pună capăt acestor conflicte inutile. Conflicte  ce au condus, printre altele, la dezastrul înregistrat atât anul trecut cât şi în acest an la examenul de bacalaureat, elevii fiind principalii depozitari ai acestor tensiuni existente, dar şi principalii prejudiciaţi în ceea ce priveşte actul educaţional.

Florian TINCU

N. Red.  Deşi a trecut aproape un an de când am semnalat acest conflict din liceul Călugăreni, deşi am solicitat încă de atunci  un punct de vedere oficial,  în acest caz, din partea Inspectoratului Şcolar Giurgiu, inspectorul general, Petre Petre, continuă să zacă într-o ”silentio stampa”, social democrată, ce-i dovedeşte încă o dată crasa incompetenţă! Iată de ce pentru a nu deveni un personaj de poveste, detestat de întreaga opinie publică, este mai bine să vă daţi demisia, domnule Petre Petre!

 

2 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.