Acuzația pentru Alina Bica este cea de  abuz în serviciu, într-un dosar de retrocedări în care a fost reținut și un fost vicepreședinte al ANAF.

Premieră în justiția românească ! Șefii serviciilor sunt reținuți pentru acte de corupție . Conform celor de la Hot News  procurorii din cadrul Direcției Nationale Anticoruptie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și retinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpatei BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se arata intr-un comunicat postat  pe site-ul DNA.
De asemenea, potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au început urmărirea penală și au dispus reținerea pentru 24 de ore în cazul Lăcrămioarei Alexandru și a lui Dragoș Bogdan (fost vicepresedinte al ANAF).
Cei trei sunt acuzați, în perioada în care erau membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, de infracțiuni de corupție în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Care sunt acuzațiile procurorilor DNA 

În data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făceau parte Bica Alina Mihaela și Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoș-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală), la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conștienți însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese și din faptul că, anterior, în ședința din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea ședință, fiind solicitată participarea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obținut titluri de conversie în acțiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursa din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informații.  Surse citate de EVZ.ro au afirmat ca o persoana a fost retinuta in acest dosar – Lacramioara Alexandru, fosta membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Cum a ajuns Alina Bica în funcția pe care o ocupă

La sfârșitul lunii octombrie, pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com, care a devenit inactiv ulterior, au aparut mai multe fotografii cu Elena Udrea si Alina Bica, procurorul sef DIICOT. Textul care însoțește aceste imagini susține că Udrea și Bica au fost suprinse în februarie 2014, la Paris, într-o vizită privată. Alaturi de cele doua apare încă o figură prezentata drept Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții.  Dan Tapalaga a afirmat, în momentul trocului politic dintre președintele Băsescu și premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor șefi, că numirea Alinei Bica la DIICOT s-a datorat în primul rând bunelor relații cu Elena Udrea, protejata președintelui. Acesta mai spunea: Am subliniat la vremea respectivă că Bica  îi datorează bunei sale prietenei saltul în carieră.

Prietenia Udrea – Bica datează încă din timpul guvernării Boc, când Udrea era ministru la Dezvoltare Regionala și Turism, iar Alina Bica ocupa postul de secretar de stat la Ministerul Justiției.
În septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcția de procuror general. Tot atunci, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, discuție în care Bica se interesa de funcția pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoștință a ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here