UPDATE 18:15    Până la ora 15 turismul electoral și presiunile asupra alegătorilor și observatorilor au reprezentat principalele probleme care au apărut în secțiile de votare. Au fost primite numeroase raportări legate de votanți care sunt aduși cu autovehicule în mod organizat, existând în anumite cazuri și suspiciuni de continuare a campaniei electorale sau chiar privind infracțiunea de corupere a votanților

Au fost semnalate astfel de cazuri la secția 235, Dobreni, comuna Vărăști, jud. Giurgiu, precum și secțiile nr. 186, 187, 188 din Prundu și Puieni, județul Giurgiu și secția nr. 142 din Clinceni, Ilfov.

Violența și amenințările împotriva observatorilor au fost recurente astăzi. În secția nr 136 din Naipu, județul Giurgiu, observatorul a fost agresat de către primarul localității. Cazul a fost sesizat Poliției. Amenințări au fost proliferate împotriva observatorilor din Voluntari, și în județul Ilfov.

Mai mulți observatori au fost amendați de agenții de poliție pentru că și-ar fie exercitat în mod abuziv dreptul de a sesiza Poliția în legătură cu suspiciuni de neregulă și de fapte ce ar putea fi calificate ca fraudă electorală. Deși transmiterea unor asemenea sesizări este unul din mijloacele aflate la îndemâna observatorilor pentru a asigura corectarea sau prevenirea neregulilor electorale, organele de poliție îi sancționează pentru ca ar exercita aceste drepturi/atribuții în mod abuziv.

Limita caracterul exercițiului abuziv pare că se interpretează întotdeauna în defavoarea observatorilor, aspecte pe care observatorii spera ca le vor sancționa instanțele judecătorești în cadrul plângerilor contravenționale pe care le vor formula.

Cetățenii care observă nereguli electorale sunt încurajați să apeleze call-center-ul Expert Forum și Funky Citizens la numere 0756459194 și 0756572432 (Orange), 0720273334 și 0729097251 (Vodafone), 0770332065 (Digi). De asemenea, formularul de sesizări online e disponibil la adresa http://expertforum.ro/votcorect/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.